Igår kväll kablades nyheten ut att Antipiratbyrån hittat upphovsrättsskyddat material på en server tillhörande ett svensk företag. Servern användes av en exklusiv fildelningsgrupp kallad Bluecrap med bara ett hundratal medlemmar, enligt Antipiratbyrån.

Det hela påminner om fallet med Bahnhof i mars i år, med skillnaden att APB då lät polis och kronofogde göra en razzia. I det nu aktuella fallet varskodde Antipiratbyrån företaget om sina fynd.

Är det här er nya arbetsmetod?
- Det varierar från fall till fall. Här kände vi att det var ett seriöst företag som skulle ha ett intresse i att avsluta det hela. De drabbades själva i form av att deras bandbredd försvann, arbetstid och så vidare. Det fanns en rad konstigheter som inte gynnade företaget, säger Henrik Pontén.

Innebär det att anställda på det här företaget var inblandade?
- Vi har en klar bild av hur det har gått till, men jag säger inte mer än så. Nu är det upp till företagets internutredning.

Hur fick ni reda på att materialet fanns hos det här företaget?
- Ibland har man lite tur.

Mer än så säger inte Henrik Pontén om hur Antipiratbyrån lyckades hitta materialet.

Hur mycket material handlade det om?
- Ungefär två terabyte filmer och tv-serier. Piraterna rankar sajterna efter ett eget system och enligt det hade sajten den högsta rankingen.

Vi har haft svårt att hitta några uppgifter alls om Bluecrap. Hur lyckades ni hitta gruppen?
- Jag vet att det ifrågasätts om den har funnits. Men vi lyckades ansluta till den, så det är ingen tvekan om att den existerat.

Branschryktena pekar ut TDC Song?
- Vi kommenterar inte det. Sajten är nere, det är det enda som är intressant.

It-profilen Oscar Swartz, som bland annat grundat Bahnhof, skriver idag i sin blogg att TDC Song är det drabbade bolaget. CS har under förmiddagen fått fler indikationer på att så är fallet.

TDC Songs pressansvarige Tobias Gyhlénius vill inte säga någonting.
- Vår policy är att aldrig kommentera sånt här. Oavsett om det gäller oss själva eller andra företag.

Inte ens för att förhindra ryktesspridning?
- Nej.