Ebay betalade 2,6 miljarder dollar för Skype 2005. Nyligen skrevs företagets värde ned med 900 miljoner dollar, ungefär 6 miljarder kronor.

Samtidigt avgick Niklas Zennström som vd och ersattes tillfälligt av Michael van Swaaij, Ebays strategichef. Nedskrivningen och avgången kan ses som tecken på att Ebay har betalat för mycket för Skype. Gartneranalytikern Steve Blood kallade nyligen affären för "det dummaste köpet hittills under det här årtiondet, kanske i hela it-branschens historia".

Men Zennström, som var med och grundade Skype 2003, försvarar prislappen. I en intervju med tidningen New York Times påpekar han bland annat att Skypes intäkter ökade med 100 procent under andra kvartalet i år, jämfört med året innan. En vinst kunde också noteras för företagets första kvartal. I dag har företaget dessutom 220 miljoner användare.

– Det är inte så att företaget har blivit omsprunget av Microsoft, Google eller Yahoo, säger Zennström till tidningen. Han tror att Skype på sikt kommer att bli en bra affär för Ebay, men medger att intäkts- och vinstprognoserna innan försäljningen kanske var lite väl optimistiska.

Ändå valde han och Janus Friis att avgå:

– Jag fattade ett beslut att fasa ut mig själv. Det var hela tiden min avsikt, en naturlig process. Frågan var bara när jag skulle göra det. I mitt fall var det när företaget hamnat i en bra position på marknaden, säger Niklas Zennström till tidningen.