Kanske om ett par år. Det är det vanligaste svaret när CS frågar runt på större företag om planerarna för att uppgradera datorparken till Windows Vista. Inte heller på serversidan tycks det vara särskilt många som längtar efter ett nytt operativsystem.

– Vi har faktiskt ett par stora kunder som fortfarande kör på NT4, berättar Lenovos produktchef Johan Freidlitz som dock är förbjuden att avslöja vilka dessa eftersläntrare är.

Första versionen av Windows NT kom sommaren 1993 men det är ingen ålder om man jämför med en del av de operativsystem som används inom stordatorvärlden. Denna månad passar HP på att fira en pigg 30-åring, OpenVMS, som såg dagens ljus 25 oktober 1977.

– I hela världen finns det nog 400 000 system med tio miljoner användare som kör detta operativsystem och knappast skulle kunna tänka sig att byta mot något annat, säger Andy Goldstein. Han är en de få, ännu levande personer som varit med från starten i utvecklingen av OpenVMS.

När CS träffar honom i Stockholm för ett litet nostalgisamtal kommer han precis från möten med ett antal svenska användare. För inte heller i Sverige har intresset för denna dinosaurie dalat. Björn Lannerö på HPs svenska kontor uppskattar att cirka 200 företag använder OpenVMS på ett 1 000-tal servrar.

Enligt HP används systemen för att skicka mer än två tredjedelar av alla sms i hela världen, men det är inom den finansiella sektorn som OpenVMS har sitt starkaste fäste.

– För en del av våra kunder skulle en timmes nertid för systemet kosta mer än själva inköpspriset för hela deras datacentral, säger Andy Goldstein.

Att ha ett system som i det närmaste aldrig behöver startas om eller stängas för underhåll betyder oändligt mycket mer än flashiga gränssnitt och snygga funktioner, anser han.

– En av våra kunder, den irländska järnvägen, har inte behövt göra någon omstart på 18 år, berättar Andy Goldstein.

Han har en något underlig titel på sitt visitkort: Consultant and Museum Piece men tror knappast att det ska tolkas som att skötebarnet OpenVMS snart bara ska återfinnas på avdelningen för utrotade arter.

– Vår roadmap sträcker sig minst 20 år fram i tiden, så jag är inte orolig.

Långtidsplanering för OpenVMS finns på hp.com/go/openvms/roadmap

Fakta

  • HPs operativsystem VMS (Virtual Memory System) började utvecklas för Digitals Vaxdatorer kring 1975 och premiärvisades 25 oktober 1977.
  • Samma år lanserades minidatorn Vax (Virtual Address Extension) som i ett par decennier var världens ledande minidator.
  • VMS var ett 32-bitarssystem som hade virtuellt minne, vilket gav programmerarna tillgång till mycket mer minne än tidigare.
  • VMS anpassades 1992 till Digitals 64-bitars Alphaprocessor och döptes då om till OpenVMS.
  • Digital köptes 1998 av Compaq som i sin tur köptes av HP 2002.
  • I dag körs de flesta OpenVMS-system på servrar som har Itanium-processorer från Intel.