I kölvattnet av bråket kring Lars Vilks rondellhundsbild fortsätter attackerna mot svenska webbplatser. I helgen tog sig angripare in på sidor hos svenska Microsoft, där de publicerade islamistiska budskap och grov kritik mot Sverige. Under de senaste veckorna har tusentals svenska sajter drabbats av liknande intrång.

I samma veva har svenska angripare gått till motattack. Inloggningsuppgifter till tusentals konton på det turkiska webbforumet Ayyildiz.org, som tros ha anknytning till angreppen mot svenska webbplatser, lades under helgen ut på det svenska forumet Flashback. Svenska användare har använt uppgifterna för att publicera hot, obscena bilder och förolämpningar mot Turkiet och islam.

De svenska angriparna talar själva om en ”hämndaktion” och om att ge igen med samma mynt. Men på Sveriges it-incidentcentrum, Sitic, är man mycket kritiska till beteendet.

Stefan B Grinneby, chef på Sitic, menar att "hämndaktionerna" mycket väl kan provocera fram nya angrepp mot svenska sajter. Då riskerar attackerna, som hittills varit relativt harmlösa, att bli mer sofistikerade och orsaka betydligt större skada.

– Det här gjuter inte olja på vågorna, och det bevisar heller ingenting. Jag ser det som en ganska icke-konstruktiv och provocerande handling som bara gör situationen värre, säger Stefan B Grinneby.

– Jag ställer mig frågande till att detta gagnar Sverige. Det ser mer ut som en tävling mellan hackers där man valt det här ämnet att tävla i, fortsätter han.

Svenska webbhotell skulle i överlag må bra av att bättra på säkerheten, menar Sitic. Genom att på ett konstruktivt sätt uppmärksamma brister hos de drabbade webbhotellen istället för att provocera fram ytterligare attacker skulle de svenska angriparna kunna bidra till att snabbt få stopp på den pågående konflikten.

– Det bästa är att på ett konstruktivt och lågmält sätt hjälpa till med säkerheten. Se till att det inte finns någon arena att göra de här aktiviteterna synliga på. Det finns jättemycket duktiga säkerhetsmänniskor där ute. Det finns mycket de skulle kunna göra för att förhindra sådant här, säger Stefan B Grinneby.

Hur pass allvarligt ser ni på de här attackerna?

– Vart det här tar vägen kan jag inte se just nu. Än så länge bedömer jag inte att det är på annat än hackertävlingsnivå. Men det är absolut ingenting som ska uppmuntras, säger Stefan B Grinneby.