Ubuntu 7.10, ”Gutsy Gibbon”, har funnits ute i en betaversion ett tag nu och testats på många håll. De flesta testare tycks vara eniga om att det handlar om en ganska stor uppgradering. Det gäller exempelvis det grafiska gränssnittet och utökat stöd för anslutning av kringprodukter.

Många av förbättringarna i nya Ubuntu handlar om grafik.

– Det kommer många fina nyheter i Gutsy Gibbon. Ett par jag vill framhålla är bullet-proof-x, som kommer att göra många av problemen med konfigurering av linuxgrafik till historia. Vidare kommer nu vår 3d-desktop att lyftas ytterligare en nivå med en uppdaterad Compiz, säger Urban Anjar, talesman för Ubuntu Sverige som har drygt 5 500 medlemmar.

Grafikgränssnittet Compiz Fusion är aktiverat från början i Gutsy Gibbon och har funktioner för att automatiskt upptäcka om den hårdvara som används klarar att köra 3d-effekter. Bland övriga nyheter märks bättre stöd för installation av skrivare där hela processen genomförs automatisk när skrivaren ansluts till datorn.

Ytterligare en nyhet är bättre strömhantering med hjälp av en funktion kallad dynticks som tillåter processorn att använda mindre ström och avge mindre värme. Det ska ge längre batteritider på bärbara datorer och tystare stationära datorer.

Fakta

Här kan man ladda ner Ubuntu: ubuntu-se.org
Föreningen Ubuntu Sverige: ubuntuforeningen.se

På torsdag kommer den skarpa versionen av Ubutu Linux 7.10 ”Gutsy Gibbon”. Den finns i versioner för både stationära datorer och servrar. Ubuntu Desktop Edition innehåller det mesta som krävs för att surfa, läsa e-post, skriva texter och redigera bilder. Operativsystemet går att köra även om man bara har 256 MB ram.