– Jag halkade in på Ubuntu som en ersättning för ett, i mina ögon, relativt värdelöst Windows Vista eller ett omodernt Windows XP, säger säger Johan Gårdfeldt. Om ett par veckor slår han upp dörrarna till datorbutiken Ubox i Göteborg där huvudprodukten blir datorer från svenska Captech med Ubuntu Linux förinstallerat. I samma stad finns sedan tidigare GGS-Data som kör med ett liknande koncept.

Johan Gårdfeldt har jobbat i it-branchen under många år, bland annat som butikschef på Inetdata i Göteborg.

– Som butikschef i en databutik har jag fått en hyfsad insikt i hur vanligt folk fungerar, deras syn på datorer i allmänhet och hur dom vill det ska fungera.

Därför kommer han inte att sälja Linux-datorer som byggsatser utan i stället leverera färdiga paket.

– Jag tror att konceptet Linux avskräcker mer än det lockar för folk i allmänhet. Därför ska jag marknadsföra datorerna som Ubuntu-burkar med ett års support.

Johan Gårdfeldt har kört den publika betaversionen av Ubuntu 7.10 ”Gutsy Gibbon” under en tid.

– Som jag ser det är detta den första linuxdistributionen som fullt ut kan konkurrera med Windows och Mac OS X, säger Johan Gårdfeldt.

Nyligen startade han en blogg om Ubuntu och lovar att hålla den på så låg teknisk nivå att alla ska kunna hänga med.

– All slang- och fackterminologi länkar jag till wikipedia och om jag mot förmodan skulle få inkomster från bloggen går dessa oavkortat till Ubuntus användarförening.

Fakta

I november öppnar datorbutiken Ubox som ska drivas av handelsbolaget Gårdfeldt-Carlsson Produktion. Datorerna tillverkas av Captech i Göteborg med moderkort från Gigabyte. Inledningsvis kommer tre olika paket, alla med Ubuntu Linux förinstallerat. För de som så önskar installeras Virtualbox där Windows körs i ett virtuellt fönster.