– Vi behöver någon som dig. Vi kan ge dig ett välbetalt jobb, ett hus, en bil, allt du kan behöva.

Så ska erbjudandet från Motion Picture Association of America, MPAA, ha låtit enligt Robert Anderson, filmlobbyns egen insider i jakten på bittorrentsajten Torrentspy.

Nu talar Robert Anderson ut om turerna i kriget mellan filmlobbyn och piraterna. Våren 2005 kontaktade han för första gången MPAA och erbjöd dem information de kunde använda för att komma åt några av piratvärldens mest centrala figurer. Förutom Torentspy ska information om svenskdrivna The Pirate Bay ha funnits med i diskussionerna.

– Det var en möjlighet att tjäna pengar, för jag visste hur de här nätverken fungerade, säger han till Wired.

Enligt ett kontrakt som upprättades mellan honom och lobbyorganisationen skulle information om personen som driver Torrentspy lämnas ut, bland annat namn, adress och telefonnummer. Betalningen var 15 000 dollar. Kontraktet, som Wired har tagit del av, innehåller även en bestämmelse att ingen av parterna fick avslöja ”denna överenskommelses existens för någon”.

Men vilka metoder MPAA uppmanade Robert Anderson att använda råder det delade meningar om. Enligt Robert Anderson ska Dean Garfield, då MPAAs juridiska chef, ha gett honom carte blanche i jakten på information.

– Vi bryr oss inte om hur du får tag på uppgifterna, ska han ha sagt i ett samtal med Robert Anderson, trots att det skriftliga kontraktet kräver att bara lagliga metoder används. MPAA förnekar dock att så är fallet.

Genom att gissa sig till Torrentspyadministratörens lösenord kunde Robert Anderson manipulera e-postservern så att all ingående och utgående korrespondens skickades vidare till honom. Det ska ha varit enkelt eftersom lösenordet var klumpigt valt och bestod av administratörens namn med tillagda siffor.

– Jag bara ändrade siffrorna tills de passade, säger han till Wired. Jag antar att man kan kalla det tur. Det tog lite mer än 30 försök.

Informationen han kom över skickades till MPAA, vilket gjorde det möjligt för organisationen att stämma Torrentspy. Detta följdes av en stämning där en av personerna bakom Torrentspy anklagar MPAA för olaglig avlyssning. Efter ett domslut i somras avslogs dock denna stämningsansökan, men processen mot Torrentspy pågår fortfarande och innebär bland annat att Torrentspy nu tvingas blockera besökare från amerikanska ip-adresser.

MPAA förnekar inte att man har betalat Robert Anderson för information om piratsajter, men hävdar bestämt att man inte kände till att informationen var stulen.

Läs hela artikeln på Wired webbplats.