På fredag släpper Apple Leopard, nästa version av operatisystemet Mac OS X. I den nya versionen ingår programmet Boot Camp.

Boot Camp, som gör att Macanvändare enkelt kan köra flera operativsystem på sina datorer, har funnits i beta-version för gratis nerladdning sedan april 2006. Men samtidigt som Leopard släpps så går licensen för betaversionen ut, vilket innebär att man inte längre kan använda programmet för att installera Windows på Macar med Tiger, den tidigare versionen av Mac OS X.

Den som redan har installerat Windows med hjälp av Boot Camp berörs dock inte av detta. Dessutom går det givetvis att genomföra en installation utan hjälp av Boot Camp, vilket dock är ganska bökigt eftersom Apples drivrutiner inte alltid går att hitta via Windows Update.

Apple förväntas inte sälja Boot Camp som en fristående produkt utan ser hellre att man införskaffar Mac OS X Leopard, som kostar en tusenlapp. För den som vill köra Windows. eller varför inte Linux, på sin Mac finns dessutom ett antal företag, exempelvis VMware och Parallels, som gör detta möjlligt i en virtuell miljö.

Då slipper man dessutom starta om datorn för att komma åt de övriga operativsystemen.