Lenovos Thinkcentre A61e är ungefär lika stor som en telefonkatalog, alltså betydligt mindre än vanliga stationära datorer. Men den är dubbelt så stor som Apples Mac Mini och Fujitsu Siemens Esprimo Q5000. Dessa pyttemodeller bygger dock helt och hållet på samma komponenter som används i bärbara datorer och riktigt så långt har Lenovo tydligen inte velat gå.

Nya Thinkcentre har visserligen samma små minnesmoduler som finns i bärbara, men hårddisken är en vanlig 3,5-tummare.

A61e är Lenovos minsta, tystaste och mest energisnåla, samt till 90 procent byggd av återvinningsbart material. Dessutom är den billig. Väljer man en modell som har en enkel Sempronprocessor från AMD går den att få för 3 400 kronor. CS testmodell har dock en Athlon 64 X2 dual core-processor på 2,1 GHz, vilket är ett bra val för den svenska marknaden.

CS brukar inte göra några avancerade prestandatester, men enligt Cnet är Apples Mac Mini med Intelprocessor mer än dubbelt så snabb som Lenovos maskin i be­arbetning av Photoshopbilder, och även billiga Dell Inspiron 531 med likvärdig AMD-processor är betydligt snabbare på grafik.

Möjligen kan det förklaras med det relativt klena grafikkortet, ATI Radeon X1200 med 128 MB grafikminne. Med det sagt ska man inte tro att datorn är värdelös på spel och multimedia. En liten körning med Age of Empires III rullade på alldeles utmärkt och grafikkortet stöder även skärmar med högre upplösning än vad man brukar behöva på kontorsdatorn.
Thinkcentre A61e framställs som en kontorsdator och leverantören har därmed inte försett den med inbyggda kretsar för trådlösa nät eller läsare för minneskort. Både Esprimo Q5000 och Mac Mini har antenner för trådlöst nätverk.

En sådan här dator får en naturlig plats på, och alltså inte under, skrivbordet och då är det givetvis viktigt att den inte bullrar för mycket.

Thinkcentre A61e ska vara Lenovos tystaste modell men helt ljudlös är den inte med sina 29 decibel. Men det är främst när man startar installation från dvd-spelaren som ljudet är aningen störande.

En liten dator av det här slaget är det inte meningen att man ska ha i många år och uppgradera komponenter som hårddisk, grafikkort och minnen efterhand. Men vill man ändå göra det är det förvånansvärt lätt att komma åt innandömet. Man drar helt enkelt i en spak och delar den i två.

Sammanfattningsvis kan sägas att Lenovo är på rätt väg i satsningen på mindre och mer strömsnåla datorer, något som kan vara ett föredöme för andra.

Den här kontorsdatorn kan mycket väl fungera även som en utmärkt andradator i hemmet, men då bör man nog välja den version som har bästa möjliga grafikkort med grafikminne på 256 MB.

Fakta

Lenovos minsta datorer är främst lämpade för kontorsbruk men bangar inte för strategispel.

Betyg (1–5)
Storlek/form 5
Användarvänlighet 5
Prisvärdhet 4
Funktioner 3
Känsla 5
Medel 4,4