– Jag var på Ifra Expo i Wien förra veckan och där var det tydligt att Macarna är starkt tillbaka i tidningsbranschen. De it-avdelningar som eventuellt var tveksamma tidigare har på nytt börjat satsa på Mac OS, säger Svenåke Boström, medieutvecklare på Sundsvalls Tidning.

Som förklaring till detta pekar han på två faktorer: säkerheten och stabiliteten.

– Det bättre användargränssnittet är bara ett plus för användarna, samt möjligheten att köra både Windows och Mac OS på samma dator.

Sylvia Hild är pensionerad journalist och har nyligen köpt en Imac­. ­Tidigare hade hon en bärbar Delldator.

– Till en början var jag inne på att skaffa en ny pc men råkade gå förbi en Applebutik och blev fascinerad av den nya Imacdatorn. Jag konsulterade vänner som har den och alla hade bara lovord att säga. Bortsett från den lockande designen och den inbyggda webbkameran känner jag mig trygg även när det gäller funktion och driftsäkerhet. En klar poäng är att slippa skräcken för virusangrepp och ständiga uppdateringar av antivirusprogrammet, säger Sylvia Hild.

Apple har länge haft en stark ställning på skolor och högskolor. Efter några års avmattning finns det tecken på ett förnyat intresse även här.

– Jag har haft pc under alla år och köpte nyligen en bärbar dator med Vista. Men det var konstant problem med Vista och jag blev så otroligt less. Därför sålde jag datorn och köpte den mer kraftfulla Macbook Pro, säger psykologen Maria Norlin, som nu kompletterar sin utbildning vid Umeå universitet.

Hon säger att flera studenter vid universitetet nu kommer dragande med Macar till föreläsningarna.

Bland övriga utbildningsinstanser som nyligen beslutat att satsa på Apples plattform märks ett par av skolorna i Falkenbergs kommun där 600 elever fick varsin bärbar Macbook lagom till höstens skolstart.

En något mer överraskande iakttagelse refererades nyligen i CS där det visar sig att Javautvecklare i allt högre utsträckning väljer Mac som arbetsverktyg.
En förklaring till det kan vara att utvecklare gillar Unix och Mac OS X bygger på Unixvarianten BSD.

Allt fler pc-användare gör det. Funderar du på att byta till Mac OS nu när Leopard kommer?
Det är inte längre tillåtet att rösta.