Från början var det meningen att Mac OS X 10.5 Leopard skulle komma under sommaren men Apple skyllde på att satsningen på Iphone försenat operativsystemet. Under dagen, eller senast under morgondagen, ska det dock finnas på plats hos de svenska återförsäljarna.

Får man tro Apple och flera vana användare som CS varit i kontakt med handlar det om en ovanligt stor uppgradering både av serverversionen och klient­versionen. Det talas om hela 300 nya funktioner.

– Detta är den sjätte större releasen av Mac OS X och den absolut bästa. Alla får dessutom den ultimata versionen utan att behöva betala extra, säger Apples vd, Steve Jobs med en blinkning till Microsoft som har ett kraftigt prispålägg för den version som kallas Vista Ultimate.

Butikspriset för Leopard ligger på 1 195 kronor inklusive moms per licens eller 1 995 kronor om man väljer Family Pack som kan användas av fem familjemedlemmar.

Apple har inget system för uppgradering av gamla licenser men håller å andra sidan ett lägre ingångspris jämfört med Microsoft. Hos Dustin kostar Vista Home Premium 2 870 kronor medan Ultimate kostar 4 745 kronor.

Allt fler pc-användare gör det. Funderar du på att byta till Mac OS nu när Leopard kommer?
Det är inte längre tillåtet att rösta.