Idag släpps betaversionen av Yahoo Messenger 9. En integrerad mediaspelare som kan visa både still- och rörliga bilder har lagts till, och tanken är att flera användare samtidigt ska kunna använda denna funktionalitet.

Sabrina Ellis, chef på Yahoo Messenger, säger till IDG News att man kan betrakta Messenger-tjänsten som ett socialt nätverk ur perspektivet att användarna själva definierar vilka deras kompisar är. Och ny funktionalitet, som att virtuellt kunna titta på videor tillsammans, ger användarna chansen att fördjupa relationer.

Andra funktioner som lagts till i beta-versionen av Yahoo Messenger 9 är utökat stöd för Windows Vista och en omgjord kontaktlista med större plats för varje medlemspost. Användarna ska också kunna skicka gigabytestora filer och dela med sig av fotografier på Yahoo-ägda Flickr.

Enligt undersökningsföretaget Comscore hade Yahoo Messenger-tjänsten drygt 94 miljoner unika användare under september månad, vilket är en uppgång med 30 procent i jämförelse med samma månad 2006. Yahoo Messenger klockar in som god tvåa bland chattprogrammen efter Microsoft Live Messenger som har 227 miljoner användare.