Prisraset på hårdvara fortsätter. Bärbara datorer är enligt siffror från analysföretaget GFK nere på rekordlåga nivåer. Det senaste året har de rasat med 15 procent och under september låg snittpriset hos de svenska it-återförsäljarna på 9 270 kronor.

Det allra kraftigaste raset står servrar för. För ett år sedan kostade en server i snitt 21 000 kronor, nu är de nere på knappt 17 000 kronor.

Också stationära datorer går stadigt ner i pris, om än inte lika kraftigt som de andra produktsegmenten, och kostar i snitt nu 7 244 kronor.

HP säljer flest datorer i Sverige. Mark Reznik är chef för bolagets pc-division i Västeuropa och han hävdar att dollarn har en stor påverkan på priset.

– Hälften av prisraset kan förklaras med dollarfallet. Den andra hälften är en kombination av fallande komponentpriser och att leverantörerna ökat effektiviteten, säger han.

Medan priserna på datorer och servrar fallit kraftigt senaste året så har dollarn under samma period försvagats jämfört med kronan från 7,25 till 6,40.

När det gäller hårdvara handlas produkterna ofta upp i dollar från Asien, och därför är den här typen av produkter väldigt exponerade mot dollarn.

Kommer då priserna att fortsätta ner i samma takt?
– Dollarn vågar jag inte spekulera kring. När det gäller de andra faktorerna så kommer utvecklingen att fortsätta, säger Mark Reznik.

Också analytiker och andra aktörer i den svenska försäljningskanalen hävdar att dollarraset sätter ett stort avtryck på priserna på it-produkter.

– Om du ska köpa it-prylar som finns länge på marknaden och där pris-prestanda-förhållandet inte är så starkt kan man säga att det är fyndläge nu. Det gäller till exempel trådlösa routrar för hemmabruk, en del skrivare och mp3-spelare, säger Niclas Mårdfelt, fristående it-analytiker.

Jonas Elmgren, Nordenchef på distributören Tech Data, märker mest av den fallande dollarn på komponentsidan vilket framför allt visar sig i försäljningen på konsumentmarknaden.
– Vi märker dollarraset på komponenter som hårddiskar, minnen och så vidare. Det är leverantörer som är kopplade till dollarn. Före­tagen köper en del sådant, men den stora försäljningen går till konsumenter och pc-byggarmarknaden, säger han.

Anders Nordlöw, som tidigare var vd på distributören GNT och nu tar över som koncernchef på återförsäljaren Nicator, säger:
– Priserna har gått ner och det är svårt att säga vad som beror på dollarraset och vad som beror på den allmänna priserosionen. Men över tiden kommer en fallande dollar att påverka priserna över hela linjen.

Fakta

Samtidigt som priserna går ner ökar försäljningen av bärbara datorer kraftigt hos de svenska it-återförsäljarna. Enligt analysföretaget GFK såldes 58 000 bärbara datorer under september månad, att jämföra med 48 000 samma månad förra året.

Antalet sålda servrar var något lägre: 1 900 i september i år, jämfört med 2 000 i september förra året.

Försäljningen av stationära datorer viker. Förra månaden såldes 10 000 stationära, jämfört med 11 000 för ett år sedan.