Omkring 300 filmer finns tillgängliga vid lanseringen, men Headweb för just nu diskussioner med fler bolag för att utöka sortimentet. Ännu saknas de riktigt stora titlarna och förhandlingarna försvåras av att företaget vägrar lägga kopieringsspärrar, drm, på de filmer som säljs.

– Vi har inte satt några datum, men fler är på gång, säger Peter Alvarsson som ligger bakom uppstickaren.

I stället kommer vissa av filmerna förses med vattenstämpel, som ska göra det möjligt att identifiera dem om de sprids vidare illegalt. Det är dock osäkert vilken juridisk status en sådan vattenmärkning har.

De flesta av filmerna är svenska och kommer från bolag som Panvision, Folkets Bio och Sonet Film. Några av titlar som just nu lyfts fram är Hem ljuva hem, Noll tolerans och dessutom Den tredje vågen, ironiskt nog den film en man i Stockholmstrakten 2005 dömdes till dagsböter för att ha spridit illegalt.


Filmen laddas ned i dvd-kvalitet.

CS har gjort ett snabbtest och kan konstatera att nedladdningshastigheten är hög. Dokumentärfilmen Armbryterskan från ensamheten, i full dvd-kvalitet på drygt fyra gigabyte, tar omkring en halvtimme att ladda hem med IDGs snabba uppkoppling. När den väl finns på hårddisken kan den spelas direkt i Headwebs egna klient eller brännas till en dvd-skiva.

Många av titlarna som nu finns till försäljning handlar om smala ämnen. En stor mängd nischade produkter har gett enorm framgång för till exempel Amazon som det har beskrivits i bland annat Chris Andersons bok The long tail. Men många av de funktioner som används för att sortera en stor flora av material, till exempel användartaggning och rekommendationsfunktioner baserade på tidigare köp, saknas ännu. Det är dock ett område Headweb tittar närmare på.

– Just nu har vi egentligen inte några communityfunktioner, bara betygssättning. Men vi har många fler saker på gång. Man ska kunna recensera och göra egna topplistor.

Eftersom distributionen sker via bittorrentprotokollet bidrar alla användare som håller sin klient öppen till att få upp hastigheterna och belönas också för detta. För varje 10 megabyte som användaren laddar upp får hon ett öre att köpa mer film för. Eftersom priset för de flesta filmer ligger på mellan 60 och 99 kronor betyder det att en användare måste ladda upp minst 60 gigabyte för att få en film gratis.

Bittorrent-tekniken bygger på att alla filer som distribueras måste vara identiska, vilket vanligtvis skulle innebära att vattenmärkning skulle vara omöjlig. Headweb har dock en egen lösning för detta.

Fakta

Vid lanseringen finns Headwebs klient bara för Windows. Versioner till Mac OS och Linux är dock på gång.