Specifikationerna för And­roid släpps på måndag. Telefoner som baseras på Android beräknas komma under andra halvan av 2008.

Officiellt ägs den öppna plattformen av organisationen Open Handset Alliance, OHA, med fler än 30 medlemsföretag. Men det är ingen hemlighet att det är internetjätten Google som håller i trådarna.

– Vi utövar ett starkt ledarskap för Android. Vi har utgått från det vi själva haft och bjudit in partner som kan bidra, säger Rich Miner, strateg på Google med trådlösa lösningar som specialitet.

Ett av de företag som bjudits in och som tagit en stor roll är Tat, The Astonishing Tribe, från Malmö. Företaget är sedan flera år tillbaka framgångsrikt med egna lösningar för att hantera användargränssnitt på mobiltelefoner. Nu är Tat med och utformar Android.

– Våra egna produkter finns inte med i koden för Android, men vi ser till att våra produkter fungerar tillsammans med Android, säger Hampus Jakobsson, vice vd på Tat som är ansvarig för affärsutveckling, på telefon från USA.

– Vårt mål är naturligtvis att nå fler telefontillverkare med Android och sälja våra produkter. Rent krasst blir det en av flera plattformar.

Blir Android en revolution på mobilmarknaden?
– Kanske inte en revolution, men det är anmärkningsvärt att det inte är en mobilaktör som står bakom.

Blir Android lösningen på att tillämpningar måste anpassas till olika mobilmodeller?
– Det kommer absolut att bli en skillnad mot Java, som är en miljö som har fragmenterats till att bli flera olika versioner, säger Rich Miner.

Men finns det inte en risk att Android också kommer att fragmenteras?
– Medlemmarna i OHA har skrivit på ett avtal i vilket de lovar att inte splittra Android.

Är det inte konstigt att Google tillkännager den nya plattformen utan att publicera specifikationerna direkt?

– Det är mycket information som ska ut, vi tar en bit i taget, säger Rich Miner.

Han berättar i alla fall att basen i Android kommer att bli en Linuxvariant, men att delar av plattformen ska släppas under Apachelicensen, till skillnad från Linux som är släppt under licensen gpl.

Vilken påverkan Android får på mobilmarknaden och om det kan bli en plattform även för andra typer av enheter lämnar Rich Miner öppet. Men han tror att plattformen kommer att förändra vilka som tillhandahåller mobiler till kunderna.

– Det blir absolut enklare för operatörerna att skapa egna telefoner.

– Det blir lättare att göra telefoner för vem som helst, säger Hampus Jakobsson.

Fakta

Bland medlemmarna i Open Handset Alliance, OHA, märks de följande:

  • Telefontillverkarna HTC, LG Electronics, Motorola och Samsung.
  • Operatörerna NTT Docomo, Sprint Nextel, T-Mobile, Telecom Italia och Telefónica.