Redan i början på året aviserade fordonstillverkaren PSA Peugeot Citroën en större satsning på Linux där 20 000 av företagets drygt 70 000 datorer skulle byta Windows mot Linux. Ett vd-byte försenade starten men nu har företaget kommit i gång med installationen av Novell Suse Linux Enterprise Desktop 10. På serversidan är det 2 500 servrar som ska köras på Suse Linux Enterprise.

I ett samtal med CS säger Peugeot Citroëns projektledare Nicolas Delleinne att det inte nödvändigtvis är de ekonomiska aspekterna som fällt avgörandet i detta teknikval.

– Det handlar lika mycket om att höja produktiviteten för våra anställda. Bara en sån sak att det går fem gånger snabbare att starta en Linux-dator jämfört med Windows går inte att överskatta, säger Nicolas Delleinne som inte vill ange några prognoser för när investeringen ska räknas hem.

Han förnekar att Linuxsatsningen skulle vara någon allmän reaktion mot Microsoft. Majoriteten av företagets datorer kommer även i fortsättningen att köras på Windows.

– Orsaken till att vi valde Suse i stället för exempelvis Ubuntu är att vi vill vara säkra på att kunna få support för alla kringprodukter. Vi kör ju både SAP och IBMs Lotus Notes i Linuxmiljö och dessa produkter är certifierade för Suse.
I Peugeot Citroëns standardportfölj av program som distribueras med Suse finns kontorspaketet Openoffice, bildbehandlaren Gimp och program för säkerhetskopiering.

– Allt detta installerar vi centalt på en dryg halvtimme men för vissa användargrupper krävs givetvis lite handpåläggning, säger Nicolas Delleinne.

Bland de problem som Peugeot Citroën stött på under resans gång är alla makron som ska konverteras från Microsofts Office.

– Här har vi fått ta hjälp både från Novell och andra experter på öppen källkod men det mesta flyter på bra.
När det gäller utbildning av användarna har företaget inte stött på några större problem.

– Det är inte värre än när man sätter sig i en hyrbil. De flesta fungerar på samma sätt och det är väl först när man ska ställa in gps och andra specialfunktioner som man behöver öppna instruktionsboken.

De första 10 000 användarna ska ha Suse på plats före årets slut och hela övergången till Novells plattform ska vara genomförd under nästa år. Nästa steg i utvecklingen är att Peugeot Citroën ska förmå underleverantörer och dotterbolag att välja samma plattform.

Fakta

Enligt Gartners beräkningar finns Linux bara på cirka en procent av världens datorer men här och där tar utvecklingen fart. Nyligen fick Novell ett avtal med tyska delstaten Nordrhein-Westfalen som ska installera Linux på 33 universitet med totalt 560 000 studenter.

Enligt Novell har nu hela 40 procent av den tyska universitetsvärlden gått över till Linux.

Novell Suse Linux Enterprise Desktop 10 kom för ett drygt år sedan och är ett komplett paket för stationära och bärbara datorer där det även ingår kontorsprogram.