Efter många och långa förberedelser är det i dag dags för auktion. Post- och telestyrelsen, PTS, håller i klubban när 50 kombattanter ska göra upp om licenser för trådlöst bredband i frekvensområdet 3,6–3,8 GHz.

För vinnarna blir det med till exempel wimax möjligt att bygga nät för både hushåll som i dag är utan bredband och mer mobila nät.

Av dem som är redo att öppna plånboken är majoriteten svenska kommuner.

– Jag är förvånad över att det är så många kommuner som är med och bjuder eftersom det inte är huvuduppgiften att bygga bredband, säger Monika Smidestam, it-chef på Sollentuna kommun.

Men samtidigt ska Monika Smidestam själv vara med och bjuda.

– Det kan visa sig att det är för dyrt, men om det här blir något som kommuninnevånarna efterfrågar vill vi ha möjligheten att bygga nät, säger Monika Smidestam.

En rundringning som CS gjort visar på samma inställning hos många andra, både kommuner och operatörer.

– Frekvenserna som nu auktioneras ut är tråkiga. Men jag vet inte vad som händer under de kommande 15 åren, säger Johan Lindgren, vd på svenska Telenor.

Ingen vill helt enkelt missa tåget trots att ingen vet vart det ska åka.

– Om en konsult är tillräckligt övertygande har politikerna svårt att säga nej. Resonemanget är att det blir så lite pengar att det inte spelar någon roll, säger Anders Svensson, teknikansvarig på IT-Hälsingland.

Samtidigt finns det flera faktorer som gör att många är osäkra inför en trådlös framtid. Ett orosmoment är konkurrerande tekniker.

– Det som talar emot en satsning på det här området är att operatörer som Tre redan har byggt ut mobilt bredband i princip överallt, säger Monika Smidestam.

Mälarenergi Stadsnäts teknikchef Alf Edgren tänker i samma banor.

– Om du ska bygga ett nät med stöd för mobilitet i en stadskärna är wi-fi ett intressant alternativ, säger han.

Ytterligare faktorer som oroar är hur en eventuell utbyggnad ska finansieras samt att de som redan satsat på wimax haft tekniska problem och i flera fall floppat.

– Problemen som funnits påverkar även om inte tekniken bär skulden, säger Göran Eriksson, vd på nätbyggaren Mobile City, som är mer orolig för finansieringen.

– För att bygga ut bredband i glesbygden krävs det bidrag. Vi vet inte om det kommer att finnas i framtiden.

Fakta

Dagens auktion omfattar 1 160 tillstånd för mobilt bredband och varje tillstånd är ett objekt.
En budgivare får maximalt bjuda på ett tillstånd per kommun, men i hur många kommuner man vill.