Både ekologisk julskinka och Sodastreamer fanns på bordet, men till sist föll valet på GPS-mottagaren. Den är enligt Handelns Utredningsinstitut, HUI, årets julklapp.

– I år var det relativt lätt. Det är en produkt som har stuckit ut så mycket under året, säger Jonas Arnberg, analytiker på HUI.

Under året väntas 250 000 GPS-mottagare säljas och mest populär är modeller för bilen. En stor del av dem kommer säljas via e-handel, tror Jonas Arnberg.

– Elektronikhandeln är nästan den bransch som går bäst på nätet, säger han.

För att bli årets julklapp ska en produkt representera den tid vi lever i och vara en nyhet. Dessutom ska produkten väntas säljas bra under julhandeln. Det stämmer väl in på GPS-mottagaren, som enligt HUI har blivit både billigare och enklare att använda än tidigare.

Den senaste gången en elektronikprodukt valdes till årets julklapp var när platt-tv:n fick utmärkelsen 2004.

Förra året valde ni ljudboken. Hur gick det?

– Den sålde väldigt bra, men vi har inte kollat upp det exakt, säger Jonas Arnberg.

– Sedan hade vi ju mössan något år, och det elektroniska husdjuret... Men de senaste åren har vi prickat in det väldigt väl.

Det är ingen vågad gissning att det är den ökade uppmärksamheten kring klimatförändringar som gjorde att gröna julklappar fanns med i HUIs spåkula. Den ekologiska julskinkan föll bort eftersom det enligt HUI inte finns tillräckligt med ekologiska grisar för att tillgodose behovet. Men Sodastreamer, som kan användas för att kolsyra vatten och därmed ersätta vatten på flaska, var länge med i bilden.

Önskar du dig en GPS-mottagare under granen i jul?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Lilla olle vilse gick
För han ingen julklapp fick
Med rätt leksak hade han
Hittat hem till mammas famn
Nu kan du hitta både björn och blå bär
Voila – bara plugga in den här.
Lisa Bjerre, CS

Frukta inte om du är vilse i skogen, för med årets julklapp blir du mogen. När du tröttnat på din dator, ta en promenad med din gps-navigator.
Joel Westerholm, IDG.se