Enligt II-stiftelsen, som tillsammans med PTS och Konsumentverket driver bredbandskollen, har det gjorts mer än 600 000 mätningar på bredbandskollen.se under de drygt 3 veckor som sidan funnits uppe. Bredbandskollen har lanserats som en tjänst där konsumenter ska kunna kontrollera att deras bredband håller den hastighet som internetleverantörerna utlovar. Men mätresultaten är allt annat än tillförlitliga. De uppmätta hastigheterna varierar stort beroende på vilken webbläsare och operativsystem som används.

– Bredbandskollen är i grunden inte designad för att kontrollera den egentliga hastigheten på användarens internetuppkoppling, säger Rickard Dahlstrand, projektledare för bredbandskollen på II-stiftelsen. Den är till för att hjälpa kunden att optimera sin uppkoppling.

När mätningen är utförd får bredbandskunden tips om hur man kan ändra sina inställningar för att få en bättre hastighet när man surfar. När man utfört de tips som ges kan man göra testet igen och se om det blir någon skillnad.

– Själva testet innebär att en jpeg-bild hämtas hem från en mätserver, säger Rickard Dahlstrand. Mätningen som görs är baserad på de förutsättningar som finns på datorn som testet utförs på. Vi rekommenderar att man gör testet med olika webbläsare för att få ett mer korrekt resultat.

På II-stiftelsen och Konsumentverket, som båda står bakom webbsidan, råder det delade meningar om huruvida en mätning från bredbandskollen verkligen är användbar när man diskuterar hastigheter med sin internetleverantör. Konsumentverket tycker att bredbandskollen är ett utmärkt sätt att kontrollera att hastigheten på uppkopplingen är vad leverantören utlovar.

– Ja, det tycker jag absolut, säger Ola Svensson, jurist på Konsumentverket. Hur ska man annars kontrollera det? Det finns egentligen inte något annat enkelt sätt för en kund att mäta sin bredbandshastighet.

Rickard Dahlstrand är inte alls lika säker på den saken.
– Nej, man måste vara säker på att man har riktigt torrt om fötterna när man går till sin bredbandsleverantör för att klaga på hastigheten. Enbart en mätning från bredbandskollen räcker inte. Det finns en hel del andra faktorer som också måste räknas in.

Fakta

Tidgare versioner av bredbandskollens föregångare TPTEST finns fortfarande att ladda ner på webbplatsen. Dock kommer inte testserverinfrastrukturen att underhållas och det lämnas därför inga garatier för hur bra kvalitet tjänsten har.