Felet har spårats till två kortare elavbrott som drabbade Västerås på förmiddagen. Samtliga tjänster, bland annat, drift av webbplatser, dns och e-post, slutade helt fungera. Därmed drabbades inte bara de hundratusentals webbplatser som driftas från Loopias serverhall utan även andra som använder sig av företagets dns-tjänst. Däribland ett antal av IDGs domäner, till exempel csjobb.se och upphandling24.se.

Enligt Jimmie Eriksson, kontorschef på Loopia, rör det sig om hundratusentals webbplatser som nu alltså inte kan nås.

Trots att elavbrottet bara varade i 20 minuter klarade Loopias reservsystem inte av att upprätthålla driften. Batteribackup till servrarna finns, men ingen dieselbackup.

– 20 minuter är på smärtgränsen, säger Daniel Norman, driftansvarig på Loopia.

Anledningen till att man ännu inte har skaffat något dieselsystem är att serverhallen finns i k-märkta lokaler, där det är mycket problematiskt att dra in sådan teknik med tanke på buller och avgaser.

Är det så smart att ha en serverhall i k-märkta lokaler?

– Vi har vuxit organiskt. När vi flyttade in här var det lämpligt och allt eftersom vi har vuxit har vi börjat titta på nya lokaler. Och ja, det är smart att ha den i k-märkta lokaler, säger Daniel Norman.

En tänkbar lösning är enligt honom att ha dieselaggregatet i en anna lokal och dra kablar in till serverhallen.

Loopia uppger att de flesta av tjänsterna sedan dess har kommit igång igen, men att parkerade domännamn fortfarande dras med problem.

Vid lunchtid på torsdagen meddelade kunder som är beroende av Loopias dns-tjänster att driften åter tycktes vara igång.