I början av 2000-talet hade John Powell varit med och drivit franska Business Objects till succé. Han tröttnade på de ständiga resorna, sa upp sig och ställde sig frågan: hur kan man bygga upp ett globalt mjukvaruföretag från Europa igen?
En trend han såg var att principen att betala för mjukvara var på väg ut.

– Folk köpte program för miljoner dollar, och var sedan tvungna att betala ännu mer för att få något resultat av det. Det enda värdet i en mjukvara är vad det gör för mina affärer. Mjukvarulicensen i sig har inget värde.

2005 grundade John Powell Alfresco tillsammans med content management-experten John Newton.Deras produkt är ett program för innehållshantering för komplex användning och affärsmodellen bygger på att ta betalt för ett medlemskap som ger serviceavtal. Programvaran för content management, innehållshantering, har drygt två år efter släpp laddats ner en miljon gånger. Och spridningen ökar dramatiskt: förra månaden gjordes 100 000 nedladdningar. Antalet installationer närmar sig nu 30 000.

– Det är lika många installationer som IBMs Filenet haft på 25 år.

John Powells vision är att Alfresco ska göra content management till var mans egendom.

– Tidigare har det varit 5 procent av företagens anställda som haft program för innehållshantering, fast nästan alla skulle behöva det. När mjukvaran är gratis behöver företagen inte begränsa användandet.

Nu lanseras programmet i Sverige i samarbete med konsultföretaget Redpill. Redpill säljer Alfrescos serviceavtal och egna konsulttjänster.

Någon vinst visar Alfresco inte ännu. Men i mitten av nästa år räknar John Powell med att siffrorna blir svarta. Omsättningen ligger kring 10 miljoner dollar.

– Jag räknar med att Alfresco har tagit 100 miljoner dollar från marknaden för content management-system. Det innebär att vi sparat 90 miljoner dollar åt kunderna, säger John Powell.

Att de klarat av att utveckla mjukvaran så mycket billigare än konkurrenterna, och på bara några månader, förklarar han med att 70 procent av koden redan fanns att tillgå i öppen källkods-communityt. Resterande 30 procent utvecklade företagets content management-experter under ledning av medgrundaren John Newton.

– Men vår affär är inte produkten, utan servicen. Det innebär också att vi, till skillnad från Microsoft och IBM, förlorar våra kunder om vi inte ger bra service.

Fakta

Startår: 2005
Antal anställda: 60
Omsättning: ca 10 miljoner dollar
Antal installationer av mjukvaran: 29 500
Finns i: huvudkontor i London, finns i stora delar världen genom partners, nu även i Sverige.

Alfresco är ett program för innehållshantering, content management. Det kan bland annat användas för dokumenthantering och webbpublicering.