Den 21 november kommer Jan Kallbergs nya bok ”Så sänkte jag Sovjetunionen” i pappersform. Men då har den redan funnits ett tag som e-bok.

– Lanseringen är ett sätt att vända på det traditionella sättet att marknadsföra böcker och se vad som sker. Att börja med e-boken och sluta med pappersbok. Det är ett sätt att visa att det traditionella sättet att lansera och sälja böcker är föråldrat, säger Jan Kallberg.

– Tidigare har e-böckerna lanserats när bokförlagen tömt ut alla andra möjligheter till intäkter. Här börjar vi lanseringen med en utlåningsbar e-bok. Tidigare har det handla om att skapa intäkter genom otillgänglighet. Här har vi gjort tvärtom och gjort boken maximalt tillgänglig.

E-boken går att låna på biblioteken. När den lanseras kommer recensionsexemplaren framför allt att släppas till bloggare, inte skickas på måfå till tidningarnas kultursidor.

– Förr i tiden skickade man ut 250 böcker och fick kanske fyra recensioner i tidningarna. Men då fanns inte internet. I dag finns mängder av bloggare som fungerar som åsiktsbildare och kritiker och som folk låter sig påverkas av.

Så det handlar mer om att skapa efterfrågan ute hos konsumenterna än om traditionell marknadsföring genom bokhandlarna?

– Om jag hittar en bra åsiktsbildare är han eller hon med på e-postlistor med 300–400 medlemmar, bloggar och i andra sociala medier. Då får man den multiplikationseffekt som alla affärsplaner på internet från 1995 och framåt går ut på.

Är det inte ett risktagande att marknadsföra sig så här?

– E-bok är ju inte så stort i Sverige så den har kanske laddats ned i några hundra exemplar de första veckorna. Frågan är vem som laddar ned – det är de nätaktiva.

– Det är dags att prova nya sätt att få ut böcker. Mängder av böcker säljs via nätet. Och bloggarna är väldigt kunniga och kanske lika intressanta som tyckare som litterära wannabes på Marieberg.

Var fick du titeln ifrån?

– Boken är en roman som utspelar sig i Polen på 1920-talet och framåt. 2003 när jag började skriva romanen befann jag mig i Montreal. Jag började fundera på vad som är det största uttalande man kan göra. Att hävda att man sänkt Sovjetunionen är en sådan grej.

Boken handlar bland annat om totalitära regimer och deras negativa påverkan på människors moral. Det är den som i slutändan gör att Sovjetunionen faller. För att göra den elektroniskt intressant har Kallberg även arbetat på andra sätt:

– Bland annat har jag jobbat med att göra den googlingsbar, alltså med mängder av förförande sanningar som till en början framstår som sanna även om du googlar dem, men som i själva verket inte är det.

Tror du att litteraturkritikerna har spelat ut sin roll?

– Nej, deras recensioner appellerar till vissa grupper. Men människor är mer diversifierade i dag än att alla går till samma vattenho och skaffar all information där. Dessutom tror jag att någon behöver röra om i grytan.

Fakta

Jan Kallberg är bloggare och debattör. Han är 45 år och är utbildad jurist. Han bor i USA och har tidigare bland annat arbetat med juridiska frågor relaterade till internet och som konsultchef.

Han har även skrivit ett antal böcker och är en flitig debattör i Computer Sweden.

Så sänkte jag Sovjetunionen” kommer ut i handeln den 21 november, till ett pris på mellan 50 kronor och 65 kronor.

Den släpps 90 år efter ryska revolutionen, först som e-bok och sedan som tryckt bok i handeln.