Google kallar den nya versionen av Gmail för ett "ordentligt, strukturellt kodbyte". På nätet har uppdateringen, som bland annat bär med sig en ny version av Gmails addressbok, redan döpts till Gmail 2.0. Det rapporterar tidningen PC World.

Syftet med uppgraderingen är främst att göra tjänsten snabbare och stabilare, enligt Google. Men av de mängder av klagomål som postats på Googles egna support- och diskussionsforum så har slutresultatet blivit det motsatta.

Flera användare rapporterar att Gmail har blivit smärtsamt långsamt efter uppdateringen. Vissa säger sig få vänta i mer än en minut på att deras inbox ska laddas in efter inloggning. Andra hävdar att Gmail nu regelbundet kraschar deras webbläsare.

Google har ännu inte bemött användarnas kritik i sak, men företagets talesman Jason Freidenfelds säger till PC World att Google uppskattar användarnas synpunkter:

- Den nya koden som ligger till grund för Gmail ska göra det lättare för oss att rulla ut prestandaförbättringar, säger han till tidningen.

Problemen ska gå att lösa genom att återgå till den gamla versionen av Gmail. Men det kräver ett manuellt byte vid varje inloggning.

Google uppgraderar sina användare stegvis till den nya plattformen. Vissa konton körs alltså redan på den nya koden, men andra har ännu inte flyttats över.