Under åren har Guldmusen stadigt vuxit i betydelse. I dag kan vi tryggt konstatera att priset fyller sitt ädla syfte. Att belönas med Guldmusen är något av det finaste som kan veder­faras en produkt, en person eller ett företag inom svensk IT.

I år är första gången jag deltar i jury­arbetet. Och jag konstaterar att denna uppgift hör till de roligaste som följer av jobbet som Computer Swedens chef­redaktör. Att tillsammans med så kunniga och engagerade kolleger få inventera tillståndet i IT-Sverige är ett privilegium. Det finns gott om potentiella pristagare där ute.

De nominerade till Årets IT-företag är alla tre djupt imponerande. Lunda­företaget Axis har efter några trassliga år genomfört en fantastisk vändning och visar strålande tillväxt och resultat. Trenden mot ökad kameraövervakning på arbetsplatser och i offentliga miljöer hjälper till.

MySQL vann kategorin Årets IT-produkt 2002. Nu blev det nominering till Årets IT-företag. MySQL konkurrerar med en av branschens hårdingar, Oracle, och tjänar pengar på öppen programvara. Inte illa.

Packetfront nominerades till Årets IT-företag även i fjol, växer så det knakar, och konkurrerar framgångsrikt på en brännhet bredbandsmarknad.

Alla nominerade i kategorin Årets IT-produkt är programvaror. Det är glädjande. Den svenska program­varuindustrin har det motigt. Nya företag har haft svårt att få riskkapital efter IT-bubblan. De företag som nått förbi startfasen blir inte sällan uppköpta av jättar innan de hinner växa till sig. Men här är alltså tre exempel på livs­kraftiga svenska programprodukter: Qlikview, Tobii Eyetracker och Incentive.

Tanken med Årets IT-främjare är att uppmärksamma en person som uträttar stordåd för att lyfta IT-frågor i debatten. Dennis Pamlin på WWF argumenterar i föreläsningar och artiklar om IT som verktyg för att reducera klimatpåverkan, bland annat genom att minska resor och transporter. Håkan Eriksson, Ericssons utvecklingschef, engagerar sig inte bara i frågor som berör Ericsson direkt, utan också i frågor som är viktiga för hela IT- och telekombranschen.

Bristen på teknisk kompetens hämmar svenskt näringsliv svårt. Samtidigt väljer alltför få studenter tekniska och natur­vetenskapliga utbildningar. Anders Flodström, nybliven universitetskansler och tidigare rektor för KTH, kämpar för tekniken, matematiken och naturvetenskapen i den högre utbildningen.

Till Årets IT-person har juryn nominerat tre verkliga tungviktare. Anders Ynner­­-man är professor och världsauktoritet inom visualiseringsteknik. Han skördar lagrar världen över, och hans adepter producerar specialeffekter i Hollywood. Anne-Marie Eklund Löwinder korades i år till Sveriges mäktigaste person i säker­hetsfrågor. Hon sliter, ofta i det tysta, med att etablera spelregler och standarder som gör internet säkrare. Hans Rosling är professorn i internationell hälsa som med sin son ut­vecklade ett eget sätt att beskriva och jämföra statistiska data. Programmet köptes tidigare i år av Google.

Den 28 november koras årets Guldmusvinnare vid en ceremoni på Rival i Stockholm. Det blir spännande. För oss i juryn kommer det inte att bli lätt att välja. I någon mening är alla de nominerade redan vinnare.

Fakta

Tradedoubler. Redan 2001 vann Tradedoubler Guldmusen i kategorin Årets IT-företag. Det var precis när IT-bubblan hade spruckit och det var långt ifrån självklart att internetannonsering skulle bli så stort och att Tradedoubler skulle bli en börssuccé.

MySQL. 2002 var MySQL segrare i kategorin Årets IT-produkt. Den öppna databaslösningen var då ny men har sedan dess ervövrat världen. I år är MySQL nominerat i kategorin Årets IT-företag.

Niklas Zennström. 2003 vann Niklas Zennström Guldmusen i kategorin Årets IT-person. Då hade han grundat först Kazaa och sedan Skype, men han hade inte sålt telefonibolaget och det var fortfarande några år kvar innan han blev miljardär.

LO-datorn. 2006 vann LO-datorn i kategorin Årets IT-främjare. Entusiasterna på LO sydde ihop ett paket som gjorde det möjligt för LO-medlemmar att skaffa hem-pc till ett rimligt pris. Det är annars en grupp som riskerar att hamna på efterkälken i IT-samhället.

Ulrika Hagdahl Entreprenör och styrelseproffs. Medgrundare till Orc Soft­-ware. Ledamot i Protect Data, Beijer Electronics och IFS.

Anne-Marie Fransson Vd för branschföreningen IT- och Telekom­företagen.

Sven-Christer Nilsson Styrelseproffs, f. d. Ericsson-vd. Ledamot i bl. a. Assa Abloy, CEVA, och SR:s förvaltnings­stiftelse.

Jan-Eric Ramberg Riskkapitalist med bakgrund på Microsoft, styrelseord­förande i Easit.

Karl Hedberg Ansvarig för ICT-programmet på Exportrådet.

Johan Hallsenius (ordf.) Chef­redaktör för Com­puter Sweden.

Jon Åsberg Chefredaktör för Affärsvärlden.