För ett år sedan genomförde Sundsvalls Tidning ett pilotprojekt där ett antal hushåll fick testa möjligheten att få tidningen distribuerad på en läsplatta i stället för på papper. En läsplatta kan beskrivas som en stor e-bok som kan visa dagstidningssidor.

Det skedde som en försöksverksamhet i samarbete med Högskolan i Halmstad och Tidningsutgivarna. Tanken var att både Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Göteborgsposten skulle göra liknande tester nu i höst, något som dock har försenats eftersom skärmleverantören Irex Technologies ställt sig på tvären.

Enligt Malin Picha på Tidningsutgivarna ville Irex bara ställa upp i bredare utrullningar. Hon anser dessutom att företagets läsplatta Iliad ännu inte når upp till målsättningen att vara tunn, böjlig och klara färg.

– Huvudinriktningen inför nästa år blir nu att hitta alternativa e-pappersleverantörer och det finns en handfull intressanta företag på marknaden som har kommit långt både när det gäller färg och böjlighet.

I dagarna har Amazon fått mycket uppmärksamhet för att webbhandlaren börjat sälja e-boksläsaren Kindle under det egna varumärket och dessutom fått med sig flera dominerande dagstidningar i lanseringen. Detta är något som fått Sundsvalls Tidnings medieutvecklare att vädra morgonluft.

– Kindle är högintressant eftersom Amazon redan från start distribuerar New York Times, Washington Post, Wall Street Journal och Le Monde, säger Svenåke Boström.

Det som ligger Amazons Kindle i fatet är att den varken går att böja, stöder färg eller är särskilt billig.

– Vi vet att mycket kommer att hända från leverantörerna under de närmaste månaderna. Vi har inte bestämt än vilken av läsplattorna vi ska använda. Det finns ett flertal intressanta, bland annat från Bridgestone, Epson, Fujitsu och Plastic Logic, säger Svenåke Boström.

Amazons e-boksläsare kostar 400 dollar, cirka 2 600 kronor, medan kunderna får betala mellan sex och 15 dollar per månad för att få allt innehåll i de dagstidningar Amazon samarbetar med. Dessa tidningar överförs automatiskt till e-boken via mobilnätet.

Här presenteras Högskolan i Halmstads tidningsprojekt

Fakta

Kindle kostar 2 500 kronor, väger 284 gram och har E Ink-skärm med en upplösning på 800 x 600 punkter.
E-boken har inbyggt tangentbord och plats för löstagbara minneskort.