Sedan internet och bredband fört in spelandet i hemmen har grupper som traditionellt inte är spelare börjat strömma till spelsajterna. En sådan grupp är lite äldre kvinnor som dras till nätbingosajterna.

Spelleverantörerna är inte sena med att möta efterfrågan och de sticker inte under stol med att det är kvinnor som är målgruppen.

"Kul att kvinnor attraheras"
- Jag tycker det är kul och bra att nätbingo attraherar så många kvinnor. Det är en grupp som har glömts bort i den pokerhysteri som pågått de senaste åren. Nu får även de tillgång till ett bra spelutbud, säger Jörgen Nordlund, vd och lotteriföreståndare på Spero som driver en spelsajt tillsammans med Ålands Penning Automatförening.

Bonnier Entertainment drar igång sin satsning på bingolotto på nätet i november. Upplägget har inget gemensamt med bingolotto på tv, men Bonnier hoppas på att kunna dra fördelar av varumärket. Bolagets vd, Marcus Forsell, säger att målgruppen är lika delar män som kvinnor, men Peter Bertilsson, vd på spelplattformstillverkaren Boss Media, säger att realiteten är en annan.
- Bingosajterna domineras av kvinnor över 35 år, liksom pokersajterna domineras av unga män.

Det bekräftas av Svenska Spel.

I dag spelar svenskarna på nätet som aldrig förr och trots att spelleverantörerna bara får behålla fem till tio procent av intäkterna, är bingosajterna en bra affär.

När spelbolaget Spero startade en ny bingotjänst i september ökade bolagets omsättning radikalt.

Företrädare för Spelinstitutet, som förebygger spelmissbruk, menar att nya grupper som börjar spela på nätet inte är medvetna om farorna och att tillgängligheten i spelen skapar nya spelmissbrukare. I våras rapporterade till exempel CS om Ingrid, 55, som aldrig spelat tidigare men som snabbt blev fast och spelade bort 100 000 kronor på just nätbingo.

Skapar snabbt beroende
Institutet understryker att staten och spelleverantörerna måste bli bättre på att upplysa om riskerna.
- De senaste åren har vi sett ett mönster hur traditionellt ofarliga spel, som till exempel poker, blir farliga på nätet eftersom de är så beroendeframkallande. På endast några månader kan nätspelare utveckla samma symtom som det tar flera år att utveckla på traditionella spel, säger Tomas Nilsson, ansvarig på Spelinstitutet.

Spelinstitutet föreslår bland annat att spelleverantörerna ska erbjuda spelarna att sätta en gräns för hur mycket de kan spela för och hur ofta. Om spelaren vill öka sina insatser så ska spelleverantören ta kontakt med dem och fråga varför spelaren vill öka sitt spelande, menar Spelinstitutet.
- Det har vi inte diskuterat och jag tror inte att det finns skäl att göra det generellt, säger Leif Flatow på Folkspel.


Martin Berg

Fakta

  • Den största operatören på den svenska spelmarknaden är svenska staten med bolaget Svenska spel.

  • När spel och vadslagning flyttar ut på nätet förändras villkoren eftersom de utländska operatörerna inte behöver följa svensk lag.

  • Just nu utreder regeringen om lagstiftningen ska ändras så att Svenska spel ska ges möjligheten att öka återbetalningsnivåerna till spelarna.
  • Spelbranschen omsätter i dag cirka 36 miljarder kronor per år.