Bara lite mer än ett dygn hade gått sedan de tre bostadsrättsföreningarna i Täby utanför Stockholm lämnat Com Hem och gått över till Tele2 som leverantör av kabel-tv-tjänster. Då slocknade rutorna i de drygt 1700 lägenheterna.

Nu polisanmäler föreningarna Com Hem för vad man anser är ett medvetet sabotage. Formellt är det bostadsrättsföreningen Storstugan som driver processen uppbackad av ytterligare två föreningar som delar på kabel-tv-utrustningen.

Orsaken till avbrottet var att en elkabel hade dragits ut ur Tele2s utrustning. Samtidigt som det skedde befann sig en tekniker från Com Hem vid överlämningspunkten för att rätta till ett fel på den egna utrustningen. Det visar maskinrummets loggsystem som sparar information om alla som går in och ut.

– Är man en någorlunda vettig person så undviker man sådana här avbrott, även om konkurrenten har tagit över, säger Rolf Hållinder, ordförande i Storstugans Bostadsrättsförening.

Nu vill han ha en offentlig ursäkt från Com Hem efter det inträffade, vilket han inte anser sig ha fått.

– Man måste förklara att man har gjort en dum grej. Som jag har förstått det så har de tekniker som avhjälpte felet sagt att man inte gör sådant här av misstag. Men vi har inte fått någon reaktion från Com Hem, säger Rolf Hållinder.

På Com Hem förnekar man bestämt att kabeln medvetet skulle ha slitits ur Tele2s utrustning, men bekräftar att företagets tekniker fanns på plats när det inträffade. Säkerhetschefen Christer Smedberg kopplades snart in i utredningen och har haft kontakt med både föreningarnas företrädare och med Tele2.

– Våra tjänster låg nere på grund av ett misstag från Tele2s sida och vi var där och ordnade till våra problem. I samband med det råkade deras tjänster slockna, säger Christer Smedberg, säkerhetschef på Com Hem.

Kan ni ge en offentlig ursäkt?

– Naturligtvis, och jag har sagt det tidigare. Det är en miss i arbetet vilket är jättetråkigt och beklagligt.

Felet var snart avhjälpt sedan tekniker från Tele2 kommit till platsen. Men då hade redan en mängd boende anmält felet till den nya operatören Tele2, och styrelsernas beslut att byta operatör ifrågasattes.

– Det är klart att många ringde och ifrågasatte bytet, men i och med att vi publicerade information om vad som hade hänt har jag inte hört någonting, säger Rolf Hållinder.

Martin Kullberg, ansvarig för kabel-tv på Tele2, är väl bekant med historien men vill inte ge några närmare kommentarer.

– Incidenten bidrog ju till att det blev ett avbrott. Därefter är det upp till bostadsrättsföreningen att agera, säger han.

Sabotage är en brottsrubricering som avser förstörelse av till exempel samhällsviktig infrastruktur. CS har sökt polisen i Täby för en kommentar, men det är ännu oklart vad brottsrubriceringen blir och om en förundersökning har inletts.