Det är sajten The Register som via egna källor ska ha fått det bekräftat att bara 26,500 Iphones har aktiverats, alltså anslutits till operatören O2's nät, sedan lanseringen för två veckor sedan.

Siffran är förvånansvärt låg. Som bekant har Iphone sålt som smör i USA och en liknande succé har varit väntad i Europa.

Det har tidigare viskats om att hela 100,000 exemplar såldes i Storbritannien under de första dagarna efter lanseringen. Om siffrorna som The Register hänvisar till stämmer så är verkligheten alltså betydligt dystrare – eller så har väldigt få köpare brytt sig om att börja använda sin telefon.

Förklaringarna till glappet går isär. Computer Swedens systertidning Macworld drar slutsatsen att nära tre fjärdedelar av alla britter som köpt en Iphone valt att ”hacka” den, alltså låsa upp den för att ringa via ett annat nät än O2's.

En mer trolig förklaring är priset på telefonen.

Iphone kostar 269 pund med abonnemang i Storbritannien. Det motsvarar knappt fyra tusen kronor, plus ett par hundralappar varje månad i abonnemangsavgift. Men mobilmarknaden i Storbritannien är sedan tidigare i högsta grad beroende av subventioner, och Britterna är vana vid att få även de senaste modellerna (till exempel Nokias N95) helt utan kostnad om de tecknar ett abonnemang. Att betala nära fyra tusen kronor för en telefon blir därmed väldigt magstarkt.

Lägg till detta att de första rapporterade försäljningssiffrorna (runt 100,000-strecket) förmodligen var ordentligt överdrivna av Apple, O2 och Carphone Warehouse (de tre återförsäljare som idag säljer Iphone i Storbritannien) och situationen klarnar något.

Richard Jameson, analytiker på det mycket ansedda mätföretaget GfK är inne på samma spår.

En undersökning gjord av GfK visade nyligen att hela 72% av britterna inte kommer att köpa en Iphone på grund av priset:

- Man måste komma ihåg att den brittiska mobilmarknadens framgångar till stor del bygger på subventionerade telefoner, och därmed sticker prislappen på Iphone verkligen ut ur mängden. Konsumenterna är inte vana vid att betala så mycket pengar för en telefon, säger han.