Marratechs konferenssystem har sedan flera år tillbaka blivit något av standard för distansundervisning på en lång rad universitet och högskolor. I våras såldes hela företagets tekniska bas till Google och sedan dess har kunderna inte fått några besked om vad som ska hända framöver.

– Google har som policy att aldrig kommentera framtida produkter, säger Peter Parnes, en av Marratechs grundare och den som nu leder utvecklingen av Googles kommande produkter för videokonferenser.

Allt han vill säga är att den fortsatta utvecklingen sker i Luleå, i Marratechs gamla lokaler, och att det i första hand är återförsäljarna som står för supporten av Marratechs produkter.

Attityden är inget som uppskattas av användarna.

– Det sker ingen utveckling av programvaran vilket innebär att vi har en del problem med Vista som i de flesta fall går att komma förbi. Däremot kan vi inte lösa problemen med Office 2007 och det är problematiskt för oss vilket gör att vi måste se oss om efter en ersättare till Marratech, säger Peter Blaschke, mediepedagog vid Blekinge Tekniska Högskola.

Han säger att Akademi sydost, en allians mellan Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Kalmar och Växjö universitet, varit väldigt nöjda med Marratechs produkt men knappast med informationen från Google.

– Google håller allt så hemligt så man vet inte vad som kommer, säger Peter Blaschke.

Hans organisation håller jus nu på att utvärdera de programvaror som finns. Marratech kommer bara med om den nya versionen hinner komma under utvärderingsperioden.

Johnny Widén, verksam vid Luleå Tekniska Universitets Centrum för distansöverbryggande teknik, säger att det i dagsläget inte finns några uppenbara alternativ till Marratechs produkter. Det främsta skälet till det är att alternativen inte är plattformsoberoende.

– En förhoppning vi har är att Google inom en inte allt för avlägsen framtid släpper någon produkt som axlar Marratechs roll. Som vanligt är Google ytterst förtegen om sina planer och vi kan bara hålla tummarna och hoppas på att vi andra får ta del av den utveckling som sker för deras interna användning av e-möten, säger Johnny Widén.

Det finns dock en del alternativ till Marratech som må vara ganska marginella i Sverige men betydligt större på andra marknader. Ett av dessa är Adobes Acrobat Connect Professional, en produkt som man fått på köpet i samband med förvärvet av Macromedia och som tidigare hette Breeze.
Bland de akademiska institutioner som redan valt att byta Marratech mot Acrobat Connect Professional märks finska Åbo Akademi.

Fakta

Många högskolor och universitet har standardiserat kring Marratechs produkter för webbaserade e-möten och distansutbildning. I våras köpte Google Marratechs tekniska plattform vilket skapat osäkerhet kring den kommande utvecklingen. Nu utvärderar många användare andra alternativ, exempelvis Adobes Acrobat Connect Professional.

Marratechs teknik utvecklas för ett nytt konferenssystem som ska ingå i Google Apps.