Klockan 13 i eftermiddag inleds förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt mot den 28-åring som står åtalad för att ha delat ut filmen "Hip, Hip Hora!" via fildelningsprogrammet DC++. Åtalet gäller brott mot upphovsrättslagen, något som kan ge böter eller maximalt fängelse i två år.

Mannens advokat, Torbjörn Persson, tror på en frikännande dom. Försvaret ska framförallt byggas på tre delar: klen bevisning, bristande lagstöd för rättegången och på att hans klient inte var medveten om att filmen delades ut.
- Grunden i mitt försvar är att bevisningen är mycket klen. Ytterst är det här en fråga om brottsprovokation. Det handlar om pappersutskrifter av skärmdumpar som Antipiratbyrån tagit. Av dumparna framgår inte ens vilket program som används. Om en sådan bevisning räcker är det fråga om någon person med en dator och bredbandsuppkoppling går säker i Sverige.

Torbjörn Persson tvekar också över om det överhuvudtaget fanns stöd i lagen för att ta ärendet till rättegång. När fildelningen i fråga ägde rum gällde den gamla lagen om upphovsrätt, som ersattes av en ny lag från den första juli i år.
- Jag ifrågasätter om det finns laga stöd för den här rättegången. Den gamla upphovsrättslagen var förlegad och det är tveksamt om den går att använda här, säger Persson.

Åklagarsidan hävdar att 28-åringen i polisförhör har erkänt brott, vilket enligt Torbjörn Persson är felaktigt.
- Han har aldrig erkänt upphovsrättsbrott, eftersom han inte förstått att det han gjort var brottsligt.

Rättegången skulle ha hållits redan i våras, men sköts upp på åklagarens begäran. Åklagaren har använt tiden till att kalla in två vittnen, den polis som höll i förhöret med 28-åringen och en expert från Bredbandsbolaget.

Förhandlingen beräknas ta cirka tre timmar innan domstolen ska fatta sitt beslut.
- Det kanske tar upp till tre veckor innan domen är klar. Teoretiskt kan domstolen meddela dom direkt, men det tror jag inte sker, säger Torbjörn Persson.

Rättegången är av stor prejudicerande betydelse för hur fildelningsbrott ska behandlas i framtiden. Om 28-åringen frikänns blir det svårt att i andra liknande fall exempelvis göra husrannsakan eller begära spårningar via bredbandsoperatörer.