För ett tag sedan träffade jag de andra externa krönikörerna på CS och jag gjorde som de andra. Jag lät påståendena från konsulter och företagsledare ebba ut för att sedan byta samtalsämne. Det känns inte snällt att vara den lille pojken som utbrister att kejsaren inte har några kläder.

Men nu är det dags. Om du stolt beskriver din tekniska okunnighet eller nedvärderar den betydelse som it har för företag, då har du inga kläder på dig.

Det företag som framgångsrikt använder it för att utveckla sina affärer har en strategisk fördel framför sina konkurrenter.
It realiserar centrala företagsegenskaper som tillgänglighet, flexibilitet och hastighet. Det är strategiska egenskaper som driver lönsamhet och konkurrensfördelar.

Att abstrahera bort teknik, och sätta teknik i ett motsatsförhållande till verksamhet, är därför huvudlöst och syftar sannolikt bara till att bygga samhörighet mellan dem utan koll.

Jag har haft förmånen att delta i strategiska förändringsprojekt på några av de största företagen i Sverige.
Vi har infört funktioner som accelererat verksamheter, lagt grunden för nya tjänster och produkter och utvecklat styrverktyg för tillverkningssenheter. Det är teknikinförande i samklang med processutveckling. Dessa företag skulle avstanna utan it. En projektmedlem med inställningen att teknik kan abstraheras bort skulle inte ha varit långvarig.

Om du känner dig träffad: det är inte försent. Börja med att sluta vara stolt över att du inte behärskar tekniken. Skaffa dig koll. Läs på om webben 2.0, tjänsteorienterade arkitekturer (soa), och mobilitet.

Dra ut trådarna, lägg pusslet i dina projekt och bli den medarbetare som visar både process- och teknikkunnande.
För dig som har koll: Du missade väl inte förra veckans nyhet? Visual Studio 2008 blev tillgängligt och i den nya verktygslådan ligger linq (Language Integrated Query). Linq är en ny paradigm med svaret på många gåtor i landet mellan relations- och objektmodellering, och i hanteringen av olika datakällor.

Computer Swedens Håkan Ogelid är tydlig i måndagskrönikan. Han säger: ”It har aldrig varit så central för affärsutveckling som i dag”, och fortsätter ”En roll med benen i båda lägren kan överbrygga motsättningarna”.

Med ett brett kunnande inom både affärsutveckling och it blir det både påklätt och klädsamt.