Hackarna kommer hela tiden på nya smarta sätt att ta sig in på våra datorer. En stor och välorganiserad kampanj har inletts för att via sökresultaten i Google locka surfare till webbsidor med skadlig kod, enligt säkerhetsföretaget Sunbelt.

Sökningar på hundratals fraser, till exempel ”how to teach a dog to fetch”, ger svar där sajter som innehåller drösvis med skadlig kod hamnar högt upp.

– Det här är stort. Än så länge har vi hittat 27 domäner som innehåller upp till 1 499 sidor vardera. Det ger 40 000 möjliga sidor, säger Alex Eckelberry, vd på Sunbelt.

En sajt som Sunbelt stött på försöker installera 25 typer av skadlig kod, allt från olika trojaner till spökprogram, så kallade rootkits.

Att undvika sidorna om man söker på fel sökord är inte lätt, men ett varningstecken för uppmärksamma surfare är länkar med en massa konstiga tecken och Kinas toppdomän ch på slutet.

Viktigast är dock att ha en dator med alla tillgängliga patchar installerade.

För att komma högt bland sökresultaten gödslar hackarna med kommenterar och blogginlägg på vanliga sajter. Det finns dock inget bevis för att skurkarna har köpt sökord eller att de tagit sig in på några sajter.

Hackarna har helt enkelt utnyttjat systemet på ett smart sätt.