Lena Treschow Torell, Ingenjörsvetenskaps- akademiens vd, talade om gränslandet mellan teknik och näringsliv, och kom tidigt in på kompetensbristen som råder i landet.

– Sverige ligger på en nionde plats som forskningsnation och det är inte givet att vi behåller den platsen. Bolagen klarar sig med eller utan Sverige, det är mycket forskning som görs utanför Sveriges gränser. Men för Sverige är det ett jättehot om forskningsbolag hamnar utanför Sverige.

– De stora bolagen är mycket bekymrade över rekryteringsmöjligheterna. Om man tittar på antagningen till högskolorna så gick den ner med 22 procent inom matematik och naturvetenskap.

Lena Treschow Torell tog upp Danmark som ett positivt exempel där utvecklingen vänt.

– Vi har inte sålt in budskapet hos ungdomen att vi är bland de bästa i världen inom it, vi ser oss inte som en it-nation.

Ett exempel som togs upp på hur det här skulle kunna gå till är transfer.nu, där företag är ute hos skolorna och föreläser.

Niklas Zandelin, vd på undersökningsföretaget Exido pratade om att allt fler investeringar hamnar utanför it-budgeten och att det gäller bland annat för it-chefen att uppmuntra den utvecklingen och hjälpa till.

– Verksamheten investerar i information, crm- och business intelligence-system.

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell var den sista talaren och han pratade om vikten av en bra e-förvaltning.

– Min bestämda uppfattning är att vi kan återta den ledande position inom e-förvaltning som vi hade. Vi har tappat där, men vi satsar hårt för att komma tillbaka.

– Det handlar om att det ska bli enklare för medborgarna att möta myndigheterna. Det ska inte finnas något land som är bättre än Sverige på det här.

Mats Odell sade sig vara imponerad av Portugal i det här avseendet, vars regering gick till val på att förbättra e-förvaltningen.