Red Hats fristående och totalöppna Javaversion Iced Tea är numera en del i Linuxdistributionen Fedora 8. Utvecklaren Thomas Fitzsimmons på Red Hat har tagit fram en lösning där Suns kompilator i OpenJDK i slutändan inte behövs.
Därmed finns en Javavariant som helt och hållet bygger på fria mjukvaror och som kan packeteras med vilken Linuxdistribution som helst.

Torbjörn Fritzon, Javaexpert på Sun, tycker att alla initiativ som utökar plattformen och ekosystemet Java är bra. Iced Tea är dessutom mästerligt, av industristyrkekvalité, som Torbjörn Fritzon uttrycker det. Han har dock inte ännu hunnit kolla alla tekniska aspekter, och kan inte uttala sig om eventuella brister i Iced Tea.

– En av flikarna i min webbläsare just nu handlar om Iced Tea, jag håller på att läsa in mig på ämnet. Men det är klart att det bra med alternativ, säger Torbjörn Fritzon.

Vilka tankar och förhoppningar hade ni när ni släppte Java som öppen källkod?

– Det viktigaste var att skapa en möjligt att få en variant av Java som kunde distribueras fritt med Linux. Att Java blev tillgänglig i Linux från start och inte behövde installeras separat, säger Torbjörn Fritzon.

Framtiden för Java är en mer generell exveringsmiljö för att kunna blanda utvecklingsspråk. Det är effektivare att kommunicera via Javaobjekt än pipes och sockets.

Är det en teknisk förutsättning för tjänsteorienterad arkitektur?

– En fördel i alla fall. Utifrån förutsättningen att det går mycket snabbare att exempelvis utveckla applikationer för Ruby On Rails än Java där den förstnämnda tekniken passar bäst, säger Torbjörn Fritzon.

För närvarande kan Iced Tea endast användas på processorer från Intel, men det finns allvarliga planer på att översätta koden andra processorarkitekturer.