Med Linux, stora volymer och billiga processor från Via har Wal-Mart lyckats pressa priserna till 1 300 kronor för de stationära datorer som säljs nu. För 2008 utlovas dessutom bärbara modeller för cirka 2 000 kronor.

CS har frågat ett antal svenska handlare om intresset för ett liknande lågpriskoncept, men ingen tror att det skulle tilltala svenska kunder.

– Våra kunder vill ha kvalitet och är ganska medvetna om vad de vill ha, därför säljer vi bara märkesdatorer som vi vet uppfyller våra kunders behov, säger Dustins marknadschef Stefan von Stein.

En av Dustins billigaste bärbara dator framställer han som en riktig rökare. Den kommer från Lenovo och kostar strax under 4 000 kronor inklusive moms med Celeronprocessor, 512 MB ram och 120 GB hårddisk.

För att kunna sälja en dator för 1 300 kronor skulle det
knappast fungera med Win­dows som operativsystem. Bara det ger ett prispåslag med flera hundra kronor.

– Vi har i dag en mycket liten, om inte obefintlig, efterfrågan på Linuxmaskiner. Jag tror att den målgrupp som skulle ha varit intresserad av en riktigt billig dator helst vill köra ett bekant operativsystem, säger Sebastian Knapp, marknadschef på nätbutiken Komplett.

Samma tongångar är det hos Onoff.

– Vi tror inte att en sådan maskin är intressant för svenska konsumenter. Det är för få som känner till vad Linux är. De känner sig mer hemma i en Windowsbaserad värld. Så vi tror att ett hett julklappstips är bärbara Acer 5315 för 4 990 kronor, säger Suzanne Alstermark, produktchef för pc på Onoff.

En av få handlare som säljer datorer med Linux förinstallerat är GGS-Data i Göteborg. Den billigaste bärbara datorn kostar dock 5 500 kronor och en stationär kostar 3 400 kronor. Vd:n Gunne Steen säger att de flesta brukar välja dyrare och mer kraftfulla modeller.

– Jag vet inte om det är en lönsam och bärkraftig affärsidé att försöka sälja så billiga datorer som Wal-Mart gör. De vill nog försöka komma i blickfånget och sedan sälja andra, mer lönsamma modeller, säger Gunne Steen.

Även Ubox säljer datorer med Linux och den billigaste bärbara modellen 5 000 kronor. En stationär kostar 3 000 kronor.
– Det är i princip så billigt man kan bygga i dag eftersom det inte finns någon leverantör som använder moderkort med den Viaplattform som Everex levererar till Wal-Mart. För att komma under 2 500 kronor måste datorn produceras i sin helhet i Asien. Med vår moms, våra skatter och sociala avgifter blir det ju ingen vinst kvar på en sådan burk ändå, säger Ubox vd, Johan Gårdfeldt.

Skulle du slå till om det fanns Linuxdatorer för en dryg tusenlapp i svenska butiker?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

  • Wal-Marts stationära Everex-modeller kostar 1 300 kronor i USA och den bärbara 2 000 kronor, men då får man nöja sig med processorer från Via, 512 MB ram och Linux som operativsystem.
  • Asus Eee PC har nu börjat säljas i Europa. Den kostar 2 400 kronor men har en skärm på bara 7 tum.
  • I Sverige kostar dagens billigaste bärbara modellerna cirka 4 000 kronor inklusive moms. Onoff säljer bärbara Acer 5315 för 4990 kronor, Dustin tar 3 995 för en Lenovo-dator. Zeptos datorer går att få utan operativsystem och då ligger ingångspriset på 3 684 kronor. För Vista Basic får man betala 834 kronor extra.
  • Svenska Medison har utlovat en bärbar Linux-dator för drygt 1 000 kronor någon gång efter årsskiftet.