Microsoft ska nu börja fälttesta en billig bärbar avsedd för u-länderna. Datorn är utvecklad av professor Nicholas Negroponte på MIT-universitetet. Pc:n i projektet One Laptop Per Child är från början baserad på Linux och var tänkt att kosta 100 dollar eller mindre per dator.

Men projektet har aldrig infriat förväntningarna, på grund av för höga kostnader, samtidigt som Intel och Windows börjat erbjuda slagkraftiga alternativ. Nu ska Microsoft börja anpassa Windows XP för datorn, som heter XO.

Första versionen är klar. Projektet har stött på flera utmaningar, däribland att få hårdvaran att fungera, med stöd för flashminne som ersätter hårddisk. Windows är avsett för hårddiskbaserad teknik.

Datorerna ska testas under 2008 i USA, Indien och Rumänien. Därefter kan en dator bli tillgänglig under andra halvåret 2008. Microsoft har under senare tid gjort flera satsningar på lågprismarknader.

Ett exempel är en storsatsning på anpassning av Windows till skoldatorer i Ryssland. De versioner av XO som kör Windows kommer inte att vara tillgänglig i flera industrialiserade länder, uppger Microsoft.