Öppen källkod är på väg att etablera sig på allvar. Och det är en bra affär för konsult­företag. På Stockholms­baserade Redpill, som arbetar mycket med Red Hats öppna applikationsserver Jboss, talas det om goda tider.

– En duktig Jbosskonsult i ett kort projekt kan debitera 1 500 kronor i timmen, säger Anders Liling, vd på Redpill.

Samma ersättningsnivå gäller även för en generell Javakonsult som arbetar i Linuxmiljö. Därmed har ersättningsnivån för konsultuppdrag för öppna program gått om den för Microsoftprogram.

En person på ett stort kon­sult­företag som CS talat med berättar om timarvoden på 950 kronor för uppdrag på Micro­softs Dotnet­plattform.

På ett annat konsultföretag inom Microsoftsfären rapporteras det om så låga timarvoden som 600 kronor, även om de flesta projekt hamnar på 700–800 kronor.

En orsak till de höga nivåerna för öppna program är att det ofta finns kopplingar till Javamiljön, för vilken efterfrågan på konsulter är stark. Microsoft satsar inte på Java.

En annan orsak till höga arvoden för öppna program är att företag som IBM, som länge har arbetat med högkostnadsteknik, nu satsar på Linux. Kunderna är vana vid höga priser.

De höga arvodena för konsulter som arbetar med öppna program är inte enbart positiva för konsultföretagen. På sikt finns det en risk att utvecklingen av öppna program avstannar, eftersom de personer som utvecklar dem på ideell basis lockas av lukrativa konsultuppdrag i stället. Det kan vara svårt att avsätta tid till ideellt arbete i det läget.

– Öppna projekt står och faller ofta med en visionär, en stark person som haft lyft blicken och driver utvecklingen, säger Tomas Cardell, arkitekt på IT-Huset i Stockholm.

– Om den personen lockas bort finns det kanske duktigt folk kvar, men det kan hända att de saknar gnistan som gjorde att allt lyfte till att börja med.

En person som känner igen det här är Christer Weinigel som bidrar med kod till Linuxkärnan.

– Det stämmer till viss del. Jag har inte alls lika mycket tid till hobbyprojekt nu, säger Christer Weinigel som numera är anställd som utvecklare.

Men Christer Weinigel är också ett exempel på lösningen på problemet.

– De senaste veckorna har jag arbetat med utveckling av Linux i mitt vanliga arbete och bidragit med ett dussin patchar. Det är många företag som tar ansvar för utvecklingen av Linux, till exempel Red Hat, Novell och Montavista.

Red Hat anställer till exempel utvecklare från öppna projekt som får fortsätta arbeta med dessa.

Det är logiskt eftersom Red Hats verksamhet helt kretsar kring öppna program.

Fakta

Bland populära öppna program som kräver konsultinsatser märks de följande:

  • Red Hats och Novells Linuxdistributioner.
  • Red Hats Javabaserade applikationsserver Jboss.
  • Svenska MySQLs databas.