– Vi gjorde nyligen en kundundersökning som visade att det i princip inte är några företag som gör något proaktivt för att skydda sina chattprogram. Men det blir mer och mer intressant för dem att göra något åt det, säger Henrik Davidsson, vd på säkerhetsföretaget Ironport.

CS har pratat med en lång rad företag om hur de använder chatt och det är uppenbart att detta är en känslig fråga och något som få har satt upp regelverk för.

Det är vanligt att anställda tillåts att ladda ner direktmeddelandeprogram som Windows Live Messenger, Google Talk eller Skype och chatta fritt via dessa program som många är vana vid hemifrån.

Göran Marby, vd på Appgate Network Security, anser att Sverige ligger efter när det gäller säkerhetstänkandet på detta område.

– Jag tror aldrig jag pratat med ett svenskt företag om datasäkerhet i chatt. De flesta använder MSN och betraktar inte detta som ett säkerhetshot, säger Göran Marby.

Bland de risker han pekar på finns inte bara skadlig kod utan även det faktum att man inte kan veta vem man kommunicerar med.

– Det är lätt att utge sig för att vara någon annan och sedan kan man locka mottagaren att ta emot förment oskyldiga filer som innehåller trojaner.

Henrik Rudberg, vd på Cellip som säljer webbaserade ip-telefonisystem, bekräftar bilden av att få företag är medvetna om eller ens bryr sig om de säkerhetsrisker som finns.

– Gratisvarianterna är antagligen hur vanliga som helst, och det är nog väldigt få som krypterar dem. Jag har själv använt MSN Messenger med ett pgp-tillägg i tron att den markerar om någon kontakt inte var krypterad.

– Först senare fick jag reda på att detta bara visas första gången en kontakt läggs till – sedan har man ingen kontroll på trafiken.

Bland uppstickarna på marknaden för gratis chattprogram märks Google Talk.

– I och med vårt köp av företaget Postini kan alla Google Apps kunder använda en säker plattform som även uppfyller alla de krav på spårbarhet som finns på respektive marknad, säger Maria Göth, pr-chef på Googles svenska kontor.

Läs också: Myndigheternas krav: chatten måste kunna sparas

Använder du något chattprogram på din arbetsplats?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Får man tro de prognoser som analysföretaget Gartner har gjort kommer i princip alla företag att ha börjat använda chatt-program inom två år. Den främsta förklaringen till det är att chattfunktionerna bakas in i de verktyg som de flesta redan använder, exempelvis Lotus Notes eller Microsofts Office Communications.