I fredags kväll fick det norska projektet Skolelinux motta den första utgåvan av Scandinavian Free Software Award. Priset som är tänkt att bli årligt återkommande delades ut på konferensen Free Software Conference Scandinavia i Göteborg. Skolelinux är en Linuxdistribution som är anpassad till användning i skolor.

Det som främst lyfter Skolelinux över de andra 19 nominerade är att personerna i projektet lyckats skapa en gratis och öppen lösning för program till skolor som fungerar med billig hårdvara. Projektmedlemmarna själva är inte minst stolta över att det är en lösning med stöd för 50 olika språk.

– Om du är nio år och ska jobba med mattematik är det inte rätt att göra det på engelska. Det är viktigt att kunna använda datorer med det egna språket, säger Anders Kringstad, ordförande för föreningen Fri programvare i skolen som driver projektet Skolelinux.

Arbetet med Skolelinux startades i juli 2001 och det finns numera på flera språk. För Norges del är det de två varianterna av norska, bokmål och nynorsk, samt samiska som gäller. Men det finns ingen komplett svensk version. Varför går det trögt i Sverige?

– I Sverige är man van att köpa helt färdiga grejer. Ett helt färdigt paket med Skolelinux skulle kunna göra att det lossnar, säger Anders Kringstad.

Han säger vidare att man behöver hjälp med översättning till svenska och att det finns tre krav som måste uppfyllas för att ett projekt som Skolelinux ska bli framgångsrikt:

– Det behövs språkanpassning, en aktiv community och kommersiella aktörer kring projektet.

Anders Kringstad är själv lösningsarkitekt på Itsjefen som arbetar med fria program och Skolelinux. För att det ska bli bättre fart på användningen av öppna program i Sverige tror Kringstad att det är viktigt att få med företag som Novell i arbetet. Men det är inte alltid lätt att aktivera de stora aktörerna.

– Red Hat är ointresserade av skolmarknaden i Europa. I USA är det annorlunda.

För närvarande är ungefär 150 personer inblandade i arbetet med att utveckla Skolelinux och att översätta det till flera språk. Skolelinux är baserat på Linuxdistributionen Debian och inkluderar bland annat Openoffice, webbläsare och mejlprogram.

Fakta

Scandinavian Free Software Award delas ut av Free Software Foundation Europe. Bland de nominerade till årets pris märks de följande:

  • Mats Östling, it-strateg på Sveriges kommuner och landsting.
  • Åke Hedman som står bakom protokollet vscp.
  • Jonas Björk som driver Linuxportalen.
  • Martin Andersson som står bakom Basic Local html.