Pierre Ossman arbetar till vardags som utvecklare på Cendio i Linköping. De senaste 1,5 åren har ägnat sin fritid åt att delta i utvecklingen av den omtalade lågprisdator som brukar benämnas OLPC, men formellt heter Xo.

– Jag har optimerat prestanda för datorns kortläsare. Sammanlagt har jag kanske lagt ned ett par veckor heltidsarbete, mest i början av projektet, säger Pierre Ossman när han är på plats på konferensen Free Software Conference Scandinavia i Göteborg och demonstrerar Xo.

OLPC står för one laptop per child och det beskriver syftet med datorn och projektet bakom den. Det handlar om en så billig och enkel bärbar dator att den ska kunna ges till och användas av en stor mängd barn i u-länder. Den är designad för att kunna användas i skolarbetet.

– I dagarna har datorn kommit fram till ett par skolor i Uruguay, berättar Pierre Ossman.

I de testinstallationer som genomförts i olika länder har det visat sig att barnen klarar av att använda datorerna och även att laga dem om det skulle behövas, med hjälp av reservdelar som distribueras till dem som köper datorn.

– Vi har redan sett exempel på intressant användning av datorn. I Thailand tog barnen med sig datorn ut i djungeln och fotograferade djur och växter med den inbyggda kameran, till ett skolprojekt.

De stora beställningarna har börjat droppa in. Regeringen i Uruguay har beställt 100 000 exemplar och regeringen i Peru har beställt 260 000. Priset per dator är 188 dollar, drygt 1 200 kronor.

I USA och Kanada går det att köpa två exemplar för 399 dollar, drygt 2 600 kronor, varav kunden får behålla ett och det andra skickas i väg till ett u-land. Detta erbjudande ska upphöra vid årsskiftet.

Kommer vi att få se ett liknande erbjudande i Sverige?

– Det kommer troligtvis inte att gå att köpa datorn i Sverige, säger Pierre Ossman.

Förutom det nyskapande i att distribuera billiga datorer till u-länder framhäver Ossman även att det finns en del intressant ny teknik i själva datorn.

– Skärmen är av en ny typ som fungerar både inomhus och utomhus i solljus. Den ställer om från färg till monokromt i solljus.

Även den självkonfigurerande lösningen för den inbyggda enheten för trådlöst nätverk är intressant. Den gör att barnen kan dela på de internetanslutningar som finns tillgängliga. Den gör det också enklare att distribuera uppgraderingar av program.

Fakta

  • OLPC, one laptop per child, är en välgörenhetsorganisation.
  • Datorn Xo väger cirka 1,5 kilo.
  • Den har en strömsnål processor från AMD och 256 MB minne.
  • För lagring används en GB flashminne.
  • Operativsystemet bygger på Fedora Linux.