Hemnet är bostadsmarknaden på nätet som besöks av en miljon människor per månad. Runt 800 000 bostads-
beskrivningar visas per vecka, vilket sammanlagt innebär 13 miljoner sidvisningar under samma tidsperiod.
Utvecklarna fick fria händer när det gällde valet av plattform. Efter att ha skissat på ett lösningsförslag med en Oracledatabas i botten var alternativen endera Java eller Ruby on Rails. Valet föll på språket Ruby med ramverket Rails för att skapa webbapplikationer. Rails är mycket enkelt uttryckt en samling färdiga program.
– Det blev Ruby on Rails för att tekniken förkortar utvecklingstiden, säger Hemnets vd Björn Dietmann.
Hemnet upplever att de mål företaget ville uppnå också är uppfyllda. I stället för tidigare omständliga replikeringsförfaranden kan mäklare i realtid korrigera pris och visningstider.
– Vi har höjt kvaliteten på objektvisningarna och sett till att informationen är korrekt i varje givet ögonblick.
Från utvecklarnas perspektiv är det främsta skälet att använda Ruby on Rails att det är smidigt att ändra program efter att de tagits i drift.
– Webbapplikationer skapade med Ruby on Rails är lätta och snabba att underhålla och förändra. Jag har aldrig varit i närheten av ett ramverk som varit så intuitivt att programmera, säger Per Nordquist, teknisk projektledare för Hemnetprojektet på Kentor.
Det har funnits vissa frågetecken och saker som talat emot Ruby on Rails. Prestanda hade kunnat bli ett problem då Hemnet hittills växt med 40–50 procent per år.
– Ramverket är som klippt och skuret för databasdrivna webbapplikationer, men man får inte bli religiös. Det gäller att ta de delar från Rails som är bra. The Ruby way, att göra allt som förespråkare förordar, är sällan den bästa vägen att gå, säger Per Nordquist.
Hemnet har flyttat en del funktionalitet från Ruby on Rails till andra ställen, till exempel program som körs i databasen, så kallade lagrade procedurer.
– Den del i Rails som heter Activerecord, det vill säga hur Rails hanterar objektmodeller av databasen, kan verkligen äta prestanda. Om utvecklaren skriver en Railsapplikation som det är tänkt så spottar den ut en massa frågor mot databasen, säger Per Nordquist.
Han erkänner att Ruby on Rails varit lite av en chansning. Ramverket är knappast att betrakta som en beprövad lösning och han har iskallt räknat med att Rails ska hänga med i utvecklingen på känt öppen källkods-manér.
– Jag har hela tiden tänkt att vi snart borde stöta på allvarliga problem, men det har inte skett. Om jag skulle göra samma teknikval i dag skulle det fortfarande bli Ruby on Rails, säger Per Nordquist.
Ruby on Rails version 2 har precis släppts, kommer ni att uppgradera Hemnet?
– Vi har en del förändringar vi ska införa. Efter det ska vi utvärdera om Rails 2 är ett alternativ. En ordentlig utvärdering måste ligga till grund för en uppgradering. Men jag kan inte tänka annat än att vi byter efter nyår, säger Per Nordquist.
Läs också:
Enkelhet något att ta efter
Ruby on Rails i ny version
Enligt Per Nordquist på Hemnet är Ruby bra om...
... du snabbt ska översätta en tekniksatsning till affärsnytta.
... det är dags att satsa på tjänsteorienterad arkitektur och lättrörlig utveckling.
... du är beredd på att inte lösa allt enligt regelboken.
... du vill fokusera på problemlösning, inte teknik.
... du vill ha en teknik som är lätt att förändra i en driftsatt lösning.