Google Knol är namnet på projektet, som öppnades för ett litet antal särskilt inbjudna under helgen. Likt Wikipedia rör det sig om ett onlineuppslagsverk till vilket vem som helst kan bidra, men med en viktig skillnad. Varje sida i Google Knol kommer att ha en namngiven författare, och nya skribenter kan inte ändra i andra författares texter.

Syftet med den tekniken är att förhindra att felaktig eller partisk information sprids eller inte tas bort. Wikipedia har fått utstå mycket kritik för att det i princip är omöjligt att veta vem som skrivit vad, samt att felaktig information vid flera tillfällen verkar ha spridits med flit på sajten.

I Google Knol ska istället olika författare tävla med olika sidor på samma ämne. Tanken är att den sidan med bäst innehåll kommer att attrahera fler besökare och därmed hamna högre upp i Googlesökningar.

Naturligtvis kommer Knol att integreras med Googles sökmotor. Knol ska innehålla ''Det första du vill läsa när du söker på ett ämne för första gången», enligt Googles officiella blog.

Google tar inte något ansvar för innehållet på Knol utan lämnar redigering, faktakoll och skötsel av sajten helt upp till användarna, vilket är precis samma inställning som moderbolaget Wikimedia Foundation har till Wikipedia-projektet.

De flesta analytiker ser satsningen som en bredsida mot onlineeuppslagsverket Wikipedia, som idag är nätets överlägset största uppslagsverk och, enligt tidningen Financial Times, en av nätets tio största sajter.