Den svenska marknaden har inte varit högprioriterad för Google. Över 100 språk har kommit före vårt och tjänsten finns redan i 120 länder. Men nu är det alltså dags. I dag lanserades "Google Boksökning" på svenska.

När Google lanserade sin boksökningstjänst på engelska för tre år sedan sa företaget att det var ett led i Googles strävan att göra all information tillgänglig. Det blev ett rabalder kring detta - förlag och författare protesterade mot visionen att deras litteratur skulle vara läsbar online.

Men Google har respekterat upphovsrätten. De titlar som är så gamla att upphovsrätten inte längre gäller skannas in i sin helhet. I andra fall är det förlagen som avgör hur stor del, om något, av boken som ska finnas tillgängligt online. Google har i dag över 10 000 förlagspartner runt om i världen och de flesta av dem väljer att bjuda på ett smakprov.

Samarbetet med svenska förlag tycks dock ännu vara ganska outvecklat. När CS söker på books.google.se är det svårt att hitta böcker som har mer än grundinformation inlagt. Men det är en början.