Det var våren 2006 som polisen i Linköping slog till mot mannens hem. Detta sedan Antipiratbyrån, som representerar en rad film- och spelföretag, polisanmält honom för olaglig fildelning. På hans hårddiskar hittades 30 filmer och drygt 23 000 låtar, filer som han enligt åtalet delat ut till andra och därigenom brutit mot lagen. I dag inleds rättegången i Linköpings tingsrätt.

Tidigare åtal mot fildelare har i regel gällt enstaka filer. Till exempel dömdes en man i Trollhättan nyligen för att ha delat ut fyra låtar på fildelningsnätverket Direct Connect. Straffet bestämdes till dagsböter – och det är här antipiraterna stöter på patrull. Ett sådant straff räcker inte för att ge polisen rätt att göra husrannsakningar och ta till exempel datorer i beslag.

– I det här fallet gäller åtalet betydligt mer. Döms han för alltihop så ska det över dagsböternivån, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Nu kräver hon villkorlig dom och böter om mannnen döms på samtliga punkter, tillräckligt för att åter öppna för polisräder mot piratkopierares hem.

– Jag tror att det här är en strategisk bedömning av åklagaren och ett försök att återfå möjligheten att använda tvångsmedel som husrannsakan och beslag. Den möjligheten raderades ju ut av de tidigare målen, säger 31-åringens advokat Morgan Gerdin.

Men enligt kammaråklagare Britt-Louise Viklund är det inte hon som har tagit det beslutet utan Antipiratbyrån och Ifpi, som kom in i målet sedan även musikfiler hittats hos mannen.

– Det har inte varit mitt syfte. Vad anmälaren har för syfte kan jag inte uttala mig om, säger Britt-Louise Viklund.

Målet har varit omstritt redan innan det har kommit igång. Detta eftersom det av förundersökningen framgår att både Antipiratbyrån och Ifpi har fått undersöka de beslagtagna hårddiskar som utgör en viktig del av bevisningen, trots att organisationerna samtidigt är målsägande.

– Det kommer vi naturligtvis ta upp, säger Morgan Gerdin. Jag menar att rätte måste se och bedöma bevisningen med försiktighet eftersom det är en part, målsägande, som har fått ta del av förundersökningsmaterial och de facto svarat för den tekniska utredningen själv.

Rättegången avslutas under tisdagen.

CS har sökt Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, som inte vill kommentera rättegången, samt ansvariga på Ifpi som inte har gått att nå.