Bostadsbolaget Lulebos 11 200 hushåll får nu en internetuppkoppling på 10 Mbit/s som standard i boendet och likställs av fastighetsägaren med vatten, värme och tv. Internetaccess, e-postadresser och webbutrymme får hyresgästerna utan extra avgift och därutöver kan de teckna avtal med de tjänsteleverantörer som verkar i Luleås stadsnät.

Hyresgästerna kan därmed kasta ut sin gamla leverantör - Bredbandsbolaget - med Lulebos goda minne.

"Väljer du vårt näts standardkapacitet slipper du fakturor från din nuvarande operatör", skriver Lulebo på sin webbsida.

Områdesnätet som byggs ska vara helt färdigt i mitten av nästa år och kostar 20 miljoner kronor.

– För oss är det här en naturlig utveckling. Vi har sedan länge legat i fronten vad gäller internetanslutning till våra boende och tar nu nästa steg. Kvalitativa kommunikationstjänster till hemmet skall vara en standard i varje modern fastighet, säger Anders Sandberg, vd för Lulebo.

Accessen levereras av Riksnet, vars vd Jonas Gustafsson ser att internet som standard i bostaden är en ny trend som kommer att sprida sig.

– 79 procent av hushållen i Sverige har internetuppkoppling, det är fler än vad som använder tvättstugan eller andra gemensamma funktioner i fastigheterna, säger Jonas Gustafsson.

Bredbandsbolaget, som hittills haft 58 procent av Lulebos hyresgäster som kunder, har protesterat kraftigt mot bostadsföretagets nya nät.

"Luleå kommun gör sig skyldigt till otillåtet statsstöd enligt EG-rätten. Ett flertal omständigheter talar för att utbyggnaden av områdesnätet på ett otillåtet sätt finansieras av allmänna medel" skrev vd Marcus Nylén i ett brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson i oktober, enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten.