Justitiedepartementet krävde i onsdags att Google lämnar ut alla sökförfrågningar som gjorts i företagets sökmotor mellan 1 juni och 31 juli förra året. Myndigheten kräver också att Google lämnar ut ett slumpmässigt urval av en miljon url:er, webbadresser.

Justitiedepartementet vill använda informationen för att skydda sig mot en stämning inlämnad mot myndigheten av medborgarrättsgruppen American Civil Liberties Union (ACLU).

Stämningen från ACLU är från 1998 och gäller en lag som gör sajtägare straffskyldiga om minderåriga kan se porr på deras webbsajter. ACLU anser att lagen strider mot den amerikanska grundlagens första tillägg.

Justitiedepartementet vill använda uppgifterna från Google, och andra sökmotorer, för att visa att en lag är mer effektiv än mjukvarufilter när det gäller att skydda barn från nätporren.
"Informationen skulle hjälpa oss att se hur ofta webbsurfare stöter på material som kan vara skadligt för minderåriga genom att använda en sökmotor och för att visa hur effektiv filtrerande mjukvara är", skriver myndigheten i stämningsansökan.

Googles advokater anser att myndighetens begäran går för långt, den inkräktar på användarnas personliga integritet genom att de skulle kunna identifieras av myndigheten. Google anser också att uppgifterna gör intrång på företagets affärshemligheter.
- Vi har fört långa samtal med dem för att försöka lösa det här, men vi har inte lyckats och vi tänker göra hårt motstånd mot deras begäran, säger Googleadvokaten Nicole Wong till Reuters.

Justitiedepartementet försvarar sig med att uppgifterna bara rör den inmatade texten i sökningarna och inte personerna som utfört sökningarna.

Av stämningsansökan framgår inte av vilka andra sökmotorer som justitiedepartementet begärt uppgifter från, men den indikerar att de gått med myndighetens krav.

En talesman från Yahoo erkänner att företaget stämts på samma sätt som Google, men säger bara att "ingen personlig information om användare lämnats ut. En talesperson för MSN säger till IDG News att Microsoft inte kommenterar specifika förfrågningar från myndigheter.