Den kinesiska nätverksleverantören ZTE hör tillsammans med likaså kinesiska Huawei till de snabbast växande leverantörerna i världen. I Sverige har ZTE funnits i tre år, men bolaget har haft svårt att ta sig in i de svenska näten. Men nu har ZTE gjort vad som beskrivs som en genombrottsaffär på vdsl2-produkter, det vill säga snabbt bredband via kopparledningar, med västsvenska internetleverantören CS IT.

– Det är den största strategiska affären vi gjort i Sverige. Det här bekräftar att vi har en marknadsledande produkt och att internet­leverantörerna nu börjar släppa in andra, säger Patrick Johansson, affärsområdeschef på ZTE.

CS IT har tidigare jobbat intimt med Ericsson och till och med använts som succé­kund i Ericssons marknadsföring.
Men när företaget nu ska uppgradera sitt nät med vdsl2-tekniken är det kinesiskt som gäller.

– Vi behövde en bra vdsl-plattform som är lätthanterlig och fungerar med vår befintliga utrustning. Ericssons är så jäkla krånglig att få till, så vi bestämde oss för att prova ZTE. De levererade produkterna på tisdagen och på fredagen var de klara att köra tjänster på ute hos kund. Helt otroligt, det hade aldrig hänt med Ericsson, säger en lyrisk Roy Forslund, vd på CS IT.

Bolaget planerar nu att rulla ut ZTEs vdsl2-lösning, både dslam och modem, i hela sitt nät. Nätet täcker ett 20-tal städer i Västsverige, bland dem Mariestad, Borås, Kinna och Skövde. I nätet finns i dag 160 adsl-stationer och omkring 160 000 kundaccesspunkter.

Ericsson har hittills levererat över 10 000 dslam till CS IT. Men någon fortsättning blir det alltså inte.

– Ericsson hänger inte med, deras lösning gick inte att få igång. När de gjorde en demo funkade det klockrent, men sedan gick det inte, säger Roy Forslund.

Han tror att fler internet­leverantörer kommer att vända Ericsson ryggen framöver.

– Deras radiolänkar är outstanding men på det här området är Ericssons produkter alldeles för klumpiga att hantera, särskilt för stadsnät och mindre internetleverantörer. Kör man något annat i sitt nät tidigare är det omöjligt. Går man från noll och ska täcka hela Sverige fungerar det med Ericsson – tills man behöver uppgradera. Ericsson måste helt klart tänka om här, säger Roy Forslund.

Hur mycket affären är värd är inte känt eftersom kontraktet är rullande. Men ambitionen är att en uppgradering av hela CS IT-nätet ska ske inom ett halvår.

– Jag vet inte hur många tio tusen portar det blir, men det är mycket och det är stort, säger Patrick Johansson.

Fakta

Vid sidan av ZTE är likaledes kinesiska Huawei den stora nya konkurrenten till Ericsson. I Sverige använder bland andra TDC Song och Tele2 i dag Huaweis nätverksväxlar.

Huawei fick i förra veckan ett stort kontrakt på mobilsidan med tyska mobiloperatören T-Mobile, vilket beskrivs som det kinesiska bolagets stora genombrott i Europa.