Den 31-åring som på tisdagen åtalades för brott mot upphovsrättslagen kommer inte dömas för att ha spridit musik via fildelningsnätverket Direct Connect. Det står klart sedan kammaråklagare Britt-Louise Viklund lagt ner den åtalspunkten.

Men straffet kan ändå bli strängare än tidigare fildelningsdomar om mannen döms, eftersom åtalspunkten om 30 filmer står kvar. Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter, något som skulle göra att polisen åter igen kan få möjlighet att genomföra husrannsakningar mot piratkopierares hem.

Under rättegången angrep försvaret åklagarens bevisning på så gott som alla punkter.

– Jag konstaterar bara att försvaret har synpunkter på genomförandet av den tekniska bevisningen. Det är komplicerat både tekniskt och rättegångsmässigt. Försvarets expert hördes i över en timme, säger hon.

I tidigare förhör har mannen gjort vissa medgivanden, som han sedan har tagit tillbaka, någonting som inte förvånad Britt-Louise Viklund.

– Sånt händer ofta.

Vad tror du att tingsrättens utlåtande kommer att bli?
– Jag spekulerar inte i sånt.

Morgan Gerdin, mannens advokat, säger till CS att de tidigare medgivandena kan ha gjorts eftersom den åtalade blev så överrumplad när polisen stormade in i hans hem förra våren.

– Det är mycket uppskärrande för någon som är tidigare ostraffad att plötsligt ha poliser vid sängkanten en tidig morgon som kräver att han ska klä på sig och följa med till polisstationen.

Domen meddelas den åttonde januari.