SIS omröstning gällde om Sverige skulle stödja att Microsofts dokumentformat OOXML skulle bli en ISO-standard. Men omröstningen blev skandalomsusad då ett tjugotal av Microsofts partners ramlade in strax innan omröstningen skulle ske för att driva igenom Microsofts linje, trots att de inte varit med under resten av arbetet.

IAMCPs ordförande Valentino Berti hade suttit med i arbetsgruppen sedan arbetet startade. Han är upprörd över hur det hela gick till och skyller problemen på SIS regler.

– Vi vill att SIS moderniserar sitt regelverk, det får inte bli så att marknadskrafter förstör en rörelse. SIS regelverk är anpassat för att standardisera kullager på 50-talet, säger Valentino Berti.

Stämningen som nu lämnats in till domstolen gäller anmälningsavgiften på 15 000 kronor som IAMCP vill ha tillbaka. IAMCP vill i övrigt inte kommentera omröstningen i sig eller dess utfall, men Valentino Berti säger att SIS agerande gör att det är omöjligt att fortsätta ett standardiseringsarbete.

– Vi satt där som teknisk kunnig representant men har inte fått ut det vi betalade för. Vi vill ha en vettig förklaring samt anmälningsavgiften tillbaka, sen är allt klart, fortsätter Valentino Berti.

Stämningsansökan har ännu inte godkänts av en domstol och SIS meddelar att det inte kan ge några kommentarer innan stämningen nått dem.

– Vi kan absolut inte kommentera någonting vi inte har sett, säger SIS vd Lars Flink.

Ska SIS betala tillbaka pengar till IAMCP?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

IAMCP står för International Association of Microsoft Certified Partners och är en förening för Microsofts partners. Föreningen finns i många länder, bland annat USA, Kanada och Australien. Den svenska grenen grundades 1999 och har i dag 130 medlemmar.