(För större bild, klicka här)

I år har Lennart Johanssons annonser genererat en omsättning på 49, 5 miljoner kronor. Det är pengar som han får provision på.

Pengarna tickar in genom att han deltar i olika "affiliates" som fungerar som nätverk mellan olika sajter och företag som annonserar på internet.

Men för att generera trafik på sajterna, och därmed klick på annonserna, gäller det att vara påpasslig.
- Det gäller att lära sig förstå vad som är intressant och populärt just nu. Jag är intresserad av att folk köper ifrån de annonser som finns på mina sajter och då gäller det att göra bättre sajter än andra, säger Lennart Johansson.

Länkar ihop sajterna
Konkret innebär det att ett nytt och populärt resmål är en inkomstmöjlighet för Lennart. Han skapar en sajt om resmålet med information och bilder, sedan får reseföretag lägga ut erbjudanden på sajten och förhoppningsvis bokar folk sin biljett via en av hans annonser.

För att sökmotorernas robotar ska hitta just Lennarts sajter behöver han bara betala en avgift per år.
- Jag använder mig av en sajt. De andra sajterna länkar jag till den. Sedan slussas folk in via huvudsajten till de nya sajterna som jag lägger upp, säger Lennart Johansson.

Det går också att annonsera och tjäna pengar på att köpa in sig på ett specifikt sökord hos de stora sökordsmotorerna. Men det gäller att se upp, för sökorden auktioneras ut vilket innebär att ett sökord som drar hög trafik också kostar mer pengar. I Sverige är marknaden fortfarande i sin linda och ett sökord kostar mellan femti öre och en krona, men i USA och Storbritannien, där sökordsmarknadsföring är stort, kan ett klick på en annons kopplat till ett visst sökord kosta flera hundra kronor.
- Jag skulle kunna bli ruinerad av att folk går in och klickar på mina annonser utan att köpa något, eftersom jag måste betala för varje klick, säger Lennart Johansson.

Marknaden växer
Enligt Lennart är konkurrensen på affiliatemarknaden inte särskilt stor, men marknaden växer. Analysföretaget Forester spår att investeringarna på internet kommer att fördubblas fram till 2008.

Tradedoubler, som är ett av företagen i branschen, har märkt av ökningen.
- Vi har sett att vårt nätverk för affiliates ökar stadigt. Det är inte så konstigt eftersom ju mer pengar som investeras, desto mer pengar att hämta hem, säger Carl Johan Grandinson, vd på Tradedoubler.

Varje månad betalar Tradedoubler ut 400 000 kronor i provision till Lennart.
- Han har djupa kunskaper om hur vårt operationella system fungerar. Det betyder att han är mycket duktig på att se vilka sökord som resulterar i flest avslut, säger Carl Johan Grandinson.

Martin Berg